130 let
Zahrají si Češi opět doma?

Zahrají si Češi opět doma? | foto: ČTK

Na pořádání MS 2014 kandiduje pět zemí včetně ČR

Sport
  •   0:38
PRAHA - zemí včetně České republiky se uchází o pořádání hokejového mistrovství světa v roce 2014. Vedle zástupců Českého svazu ledního hokeje, kteří se ucházeli neúspěšně o šampionát o rok dříve a hned avizovali zájem o další turnaj, zaslali do uzávěrky kandidátek do 1. září přihlášky také Lotyšsko, Bělorusko, Maďarsko a Ukrajina. Uvedly to oficiální internetové stránky Mezinárodní hokejové federace (IIHF).

Všech pět kandidátů má do 10. ledna nadcházejícího roku čas pracovat na svých prezentačních plánech a doložit například garance o pronájmu hal. Pořadatelství přidělí kongres IIHF v květnu v Bernu během mistrovství světa ve Švýcarsku. Turnaj v roce 2014 se uskuteční tři měsíce po olympijských hrách v ruském Soči.

"Budeme argumentovat tím, že jsme jediní ze zástupců zemí ze světové elity. Doufáme, že se nám podaří šampionát získat," řekl generální sekretář Českého svazu ledního hokeje Martin Urban. V Česku se konal šampionát naposledy v roce 2004, kdy se hrálo v pražské Sazka Areně (nyní O2 Areně) a ostravské ČEZ Areně. Stejná místa se ucházejí i o šampionát v roce 2014, a pokud by Praha uspěla, přivítala by světový šampionát už podesáté v historii.

Při loňské kandidatuře si čeští zástupci příliš nadějí na úspěch nedávali. "Jednalo se spíše o to, abychom byli vidět a dostali se do povědomí. Praxe je taková, že před úspěchem jsou kandidáti jednou dvakrát nebo i vícekrát odmítnuti," dodal Urban.

Autor: ČTK