130 let
Slavný český hokejista Jiří Dopita (vlevo)

Slavný český hokejista Jiří Dopita (vlevo) | foto: ČTK

Olympijský vítěz Dopita ukončil ve 44 letech hokejovou kariéru

Sport
  •   12:30
OLOMOUC - Útočník Jiří Dopita ukončil ve 44 letech hokejovou kariéru. Olympijský vítěz z Nagana a trojnásobný mistr světa bude asistentem trenéra Petra Fialy v prvoligovém HC Olomouc, který vlastní. "Chtěl jsem sice kariéru završit podobně jako Martin Straka velkým úspěchem, tedy postupem do extraligy, ale nevyšlo to," uvedl Dopita.

Olomouc se dostala do baráže o extraligu, ale skončila v ní poslední čtvrtá, daleko za postupovým příčkami. Dopita se v polovině března podrobil operaci kolena, kterou vyvrcholily jeho zdravotní problémy. V základní části první ligy odehrál jen sedm zápasů a v play off nastoupil ke čtyřem utkáním čtvrtfinále. Zbytek už sledoval pouze ze střídačky. "Zdraví v posledních letech nebylo ideální, ale necítil jsem se špatně. Měl jsem potíže s natrženým kvadricepsem, což jsem prve nevěděl. Když se koleno otevřelo, zjistilo se, že problém byl větší, než se původně myslelo," řekl Dopita.

Sedminásobný český šampion s Olomoucí, Vsetínem a Pardubicemi odehrál v extralize včetně play off téměř 900 zápasů, působil i v NHL a v Německu. Na novou roli asistenta trenéra se Dopita těší. "Beru to tedy jako další výzvu a uvidíme, jak se s tím poperu," řekl. "S Petrem se známe, takže víme, co od sebe máme čekat a věřím, že nám to půjde," uvedl Dopita.

Autor: ČTK