Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Sport

Palát zahájil gólovou kanonádu Tampy, Vladař si odbyl premiéru v NHL

6. Ondřej Palát - Blesky z Tampy se po neúspěšném úvodu sezony zvedli a s týmem předvádí zlepšené výkony i Ondřej Palát. Hokejista, který vypomohl českému nároďáku na posledním MS, se pyšní ziskem 36 bodů. foto: ČTK/AP

Toronto - Hokejový útočník Ondřej Palát se podílel gólem a přihrávkou na kanonádě Tampy Bay, která ve 2. kole play off NHL přehrála Boston 7:1 a ujala se v sérii vedení 2:1. Na straně poražených si připsal asistenci David Pastrňák a do branky se za stavu 1:4 dostal Daniel Vladař, který si odbyl premiéru v soutěži. Philadelphia promarnila třígólový náskok, ale nakonec zdolala New York Islanders 4:3 v prodloužení a vyrovnala sérii na 1:1.
  7:54

Palát, který o den dříve rozhodl o výhře Tampy Bay v prodloužení, otevřel ve třinácté minutě skóre v přesilové hře. Český útočník se prosadil i se štěstím, jeho střelu z pravého kruhu bez přípravy přizvedl hokejkou Zdeno Chára do horního růžku. O patnáct sekund později zvýšil Yanni Gourde a další faul Bostonu potrestal v úvodu druhé třetiny střelou od modré Michail Sergačjov.

Bez žen je lepší koncentrace, tvrdil komentátor o formátu NHL. Výrok ho stál místo

Brad Marchand snížil a asistenci si u jeho trefy připsal Pastrňák. Havířovský rodák bodoval ve všech pěti zápasech letošního play off, do kterých nastoupil (2+7). Tampa Bay ale ve 29. minutě využila třetí početní výhodu v utkání, když Palátovu střelu dorazil Alex Killorn, a vyhnala z branky Jaroslava Haláka.

Vladař se stal prvním gólmanem v klubové historii Bostonu a jedenáctým v NHL celkově, který naskočil poprvé do zápasu NHL až v play off. Tampa Bay ho v soutěži přivítala třemi góly v rozmezí 36. až 44. minuty. O nulu připravil českého brankáře Brayden Point, který si ho v úniku vychutnal forhendovou kličkou. Z dalšího přečíslení udeřil Killorn a po hezké kombinaci završil gólový účet Nikita Kučerov, který byl se čtyřmi body (1+3) vyhlášen nejlepším hráčem zápasu. Vladař si připsal dvanáct zákroků.

New York v NHL porazil Washington a postoupil do semifinále Východní konference. Vrána nebodoval

Gólman Islanders Semjon Varlamov vychytal v minulých dvou utkáních čisté konto a po pár sekundách zápasu vytvořil nový klubový rekord v play off v neprůstřelnosti (138 minut a 17 sekund). Kouzla ho ale rychle zbavil dvěma trefami Kevin Hayes a ještě v první třetině ho překonal Sean Couturier. Ruský gólman byl po třetí brance střídán.

Anders Lee snížil zhruba v polovině utkání při vyloučení Jakuba Voráčka, další dvě branky Islanders vstřelili Anthony Beauvillier v 52. a Jean-Gabriel Pageau v 58. minutě. S Philadelphií ztracené vedení ale neotřáslo a v čase 62:41 rozhodl o její výhře obránce Philippe Myers.

Autor: