130 let
Radost Václava Prospala a Henrika Lundqvista.

Radost Václava Prospala a Henrika Lundqvista. | foto: ČTK

Prospal a Kotalík řídili výhru Rangers v prestižní bitvě s New Jersey

Sport
  •   8:35
NEW YORK - Hokejisté New Yorku Rangers zvítězili v NHL i díky českým útočníkům na ledě rivala New Jersey 3:2. Aleš Kotalík si připsal gól a asistenci, Václav Prospal zaznamenal dvě přihrávky. V druhém pondělním zápase prohrál Vancouver s Columbusem 3:5, obránce hostů Rostislav Klesla vstřelil gól a na další přihrál.

Vedle dvou českých posil, které se týmu z Manhattanu upsaly v létě jako volní hráči, patřil pondělní večer ve vyprodané hale Prudential Center také dvěma nováčkům v dresu Rangers. Devatenáctiletý obránce Michael Del Zotto v 7. minutě svým druhým gólem v sezoně vyrovnal na 1:1, další zadák Matt Gilroy vstřelil v 38. minutě vítězný třetí gól, svůj premiérový v NHL.

Gilroy si sjel od modré čáry hlouběji do útočného pásma na přihrávku Prospala od levého mantinelu a ranou po ledě překonal brankáře Martina Brodeura. "Překvapilo mě, že se ta přihrávka ke mně vůbec dostala a že mě vůbec nikdo nehlídal," divil se Gilroy. Zaskočený byl i gólman Brodeur.

"Čekal jsem tvrdou střelu, jenže ta byla mnohem pomalejší a nějak mi prošla mezi betony." Začátek se přitom pro New Jersey vyvíjel dobře. Už po 70 sekundách hry otevřel skóre Rob Niedermayer a kouč Rangers John Tortorella si záhy vyžádal oddychový čas. "Měli jsme skvělé první střídání, jenže pak jsem byl úplně v šoku z toho, jak naši hráči přestali hrát a jenom koukali, co předvede soupeř," vysvětlil Tortorella.

Taktický tah mu vyšel. A přestože se po gólu Del Zotta dostali Devils ještě jednou do vedení zásluhou krásné trefy Travise Zajace v přesilové hře, z vítězství se nakonec radovali Rangers. "Neměli jsme moc šancí, ale dokázali jsme tři využít. Devils mají výbornou obranu a není jednoduché dostat se přes střední pásmo do útoku. Cením si toho, že jsme dokázali tento zápas vyhrát," dodal kouč Tortorella.

Nejlepší vstup do sezony v historii klubu mají za sebou hokejisté Columbusu. Poprvé dokázali vyhrát dva úvodní zápasy, když k vítězství nad Minnesotou přidali v pondělí i triumf ve Vancouveru. O výhře 5:3 rozhodli Blue Jackets třemi góly během prvních šesti minut druhé třetiny, po nichž donutili ke střídání brankáře Roberta Luonga.

Český obránce Rostislav Klesla, který těsně před prvním zápasem sezony podepsal s Columbusem novou smlouvu, přihrál na druhou branku a třetí sám vstřelil. Skvělý výkon podal také gólman Steve Mason, jenž si připsal 40 zákroků. "Je to pro nás velké vítězství. Ve Vancouveru se nevyhrává snadno, ale zabojovali jsme," řekl Mason.

Canucks tak po dvou prohrách na hřištích soupeřů nezvládli ani domácí premiéru a připsali si třetí porážku. Stejně špatně zahájili sezonu naposledy v roce 2001.

Autor: ČTK