130 let
Šéf hráčských odborů NHLPA Donald Fehr (vlevo) a jeho bratr Steven Fehr (vpravo)

Šéf hráčských odborů NHLPA Donald Fehr (vlevo) a jeho bratr Steven Fehr (vpravo) | foto: ČTK

Prostředníci NHL nepomohli, majitelé klubů budou jednat s hráči

Sport
  •   10:04
NEW YORK - Dvoudenní jednání o nové kolektivní smlouvě za účasti federálních prostředníků NHL k ukončení výluky nepřiblížilo.

Komisionář zámořské soutěže Gary Bettman proto navrhl, aby místo vedení ligy a zástupců hráčských odborů spolu na příštím setkání jednali přímo majitelé klubů a hokejisté.

"Po několikahodinovém jednání prostředníci došli k závěru, že představy obou stran se značně odlišují, takže v tuto chvíli nemohou k dohodě nijak přispět. Mrzí nás, že povolání prostředníků nepomohlo," citovala agentura Reuters Bettmanova zástupce Billa Dalyho.

"Prostředníci však nadále budou s vedením ligy i hráčskou asociací v kontaktu a až nadejde správný čas, zavolají nás k dalšímu jednání," uvedl šéf NHLPA Donald Fehr.

Přou se hlavně o výnosy z ligy

NHL, která měla začít 11. října, je ve výluce už od 15. září, kdy vypršela předcházející kolektivní smlouva mezi majiteli klubů a hráčskou asociací. Celkem bylo zrušeno 422 zápasů, což je více než třetina sezony.

Odbory se s kluby přou kvůli několika bodům. Jde zejména o záležitosti týkající se hráčských smluv a také o rozdělení výnosů z ligy, které v minulé sezoně činily 3,3 miliardy dolarů. Majitelé chtějí okamžitě snížit podíl hokejistů ze současných 57 procent na padesát, naopak NHLPA chce k rovnoměrnému rozdělení dojít postupně.

NHL se kvůli pracovním sporům nehraje počtvrté během posledních 20 let. Při předchozí výluce byla zrušena celá sezona 2004/05.

Autoři: ČTK, Lidovky.cz