130 let

Ruský brankář Andrej Vasilevskij šokovaně hledí za sebe, zatímco střelec gólu Marko Antilla jásá. | foto: ČTK/AP

Aktualizováno

Rusko - Finsko 0:1. Seveřané šokovali Bratislavu, sborná si zahraje jen o bronz

Sport
  •   14:43aktualizováno  22:35
Bratislava - Hokejisté Finska senzačně zvítězili v semifinále mistrovství světa nad Ruskem 1:0 a postupují do finále. Seveřané hru postavili na týmovém výkonu a obětavosti. Zářil hlavně finský brankář Lankinen. Na svého soupeře si bílomodří musí počkat do večera, kdy jejich finálový protivník vzejde z duelu Česko - Kanada.

Utkání Rusko - Finsko jsme sledovali online

Šok. Tak by se dal popsat pocit, jaký měli všichni ruští hokejisté. Hlavní aspirant na medaili nedokázal za šedesát minut dostat puk za brankáře Finska Kevina Lankinena a sborná se tak nedokázala ani probít do finále.

Soupeřem týmu kouče Jukky Jalonena, který má v kádru pouze dvě posily z NHL, bude ve finále v neděli od 20:15 Kanada.

Finové budou útočit na třetí triumf v historii a opět v Bratislavě, kde v roce 2011 získali své druhé zlato. Předtím ovládli světový šampionát jen v roce 1995 ve Stockholmu.

Úřadující olympijští vítězové Rusové čekají na postup do finále od roku 2015, kdy brali v Praze stříbro. V neděli budou bojovat od 15:45 o třetí bronz za poslední čtyři roky, loni v Dánsku skončili až šestí.

Rusové se v úvodu ubránili 30 sekund v oslabení tří proti čtyřem. Potom si v deváté minutě při tlaku Finů poradil Vasilevskij s ránou Lehtonena. Vzápětí se dostal přes Kaskiho do šance Ovečkin, ale na Lankinenovi ztroskotal.

V 15. minutě osmnáctiletý finský talent Kakko dorážel u pravé tyče a Vasilevskij stihl vleže udržet puk pravým betonem na brankové čáře. Lankinena prověřili Kuzněcov a Kučerov.

Pesonen se snažil dorážet, Vasilevskij vyrazil.
Finský brankář Kevin Lankinen sleduje kotouč.

V úvodu druhé třetiny se Rusové ubránili při Andronovově vyloučení. Finové byli blízko vedoucí branky ve 24. minutě, kdy Ojamäki vypálil z pozice za levým kruhem a trefil bližší tyč. Na druhé straně musel Lankinen krýt Grigorenkův pokus.

Vasilevskij si poradil s nebezpečným pokusem Anttily, zatímco finský gólman kryl nebezpečné střely Kaprizova a Kučerova. Větší možnost ale měli opět Finové. V přečíslení našel Tyrväinen Hakanpääho, který ale přestřelil a i po druhé třetině zůstal bezbrankový stav.

Ve 46. minutě se dočkala první přesilovky v utkání sborná a při Kaskiho trestu za sekání měl po kombinaci Kuzněcova a Malkina velkou možnost Dadonov, ale Lankinen zůstal neprůstřelný. Za Finsko zahrozil po objetí branky Ohtamaa.

V 51. minutě výběr Suomi udeřil, kapitán Anttila poslal odražený puk mezi betony Vasilevského. Rusové se snažili o vyrovnání marně. Finský gólman si poradil s pokusy Ovečkina, Grigorenka i s dorážkou Dadonova. Ruský tým sáhl 118 sekund před koncem k power play, ale finského gólmana nepřekonal. Nejdůležitější zákrok předvedl Lankinen, který v této sezoně chytal na farmách Chicaga v nižších zámořských soutěžích, proti nejproduktivnějšímu hráči NHL Kučerovovi.

Rusko - Finsko 0:1 (0:0, 0:0, 0:1)

Branka a nahrávky: 51. Anttila (Jokiharju, Kiviranta). Rozhodčí: Björk (Švéd.), Fraňo (ČR) - Oliver (USA), Vanoosten (Kan.). Vyloučení: 3:2. Bez využití. Diváci: 9085.

Rusko: Vasilevskij - Něstěrov, Sergačov, Orlov, Zajcev, Gavrikov, Chafizullin, Zadorov - Dadonov, Malkin, M. Grigorenko - Kaprizov, Kuzněcov, Ovečkin - Kučerov, Anisimov, Gusev - Tělegin, Andronov, Kovalčuk - Barabanov.

Finsko: Lankinen - M. Lehtonen, Ohtamaa, P. Lindbohm, Jokiharju, Mikkola, Kaski, M. Koivisto, Hakanpää - Rajala, Tyrväinen, Ojamäki - Pesonen, S. Manninen, Kakko - Savinainen, J. Sallinen, Kuusela - Kiviranta, Lammikko, Anttila.

Autoři: Jan Krejcar, ČTK