130 let
O2 aréna v pražské Libni.

O2 aréna v pražské Libni. | foto: MAFRA - František Vlček

Ruský miliardář plánuje největší hokejovou arénu na světě. Vyrůst má v Petrohradě

Sport
  •   12:53
PETROHRAD (Rusko) - Ruský miliardář Gennadij Timčenko se chystá postavit v Petrohradě největší hokejovou halu na světě. Ruským médiím prozradil, že nová aréna by měla mít kapacitu 22 500 diváků a v roce 2023 by se v ní mělo hrát hokejové mistrovství světa. Náklady jsou odhadovány na 295 milionů dolarů, což je více než 6,5 miliardy korun.

Timčenko, podle magazínu Forbes 62. nejbohatší muž světa, je prezidentem klubu SKA Petrohrad a členem vedení Kontinentální hokejové ligy. Vedle ruského má i finské občanství a je spolumajitelem klubu Jokerit Helsinky. Podnikatel v energetice a dopravě je považován za jednoho z blízkých spolupracovníků prezidenta Vladimira Putina.

Z vlka beránkem. ‚Zakažte v hokeji souboje,‘ přeje si někdejší tvrďák Lindros

Dosud největší halou, v níž se pravidelně hraje hokej, je Bell Centre v Montrealu, kam se vejde 21 288 fanoušků. Současný Ledový palác v  téměř pětimillionovém Petrohradě je z roku 2000 a pojme 12 300 diváků.

O pořadateli světového šampionátu v roce 2023 dosud nebylo rozhodnuto. Ucházela se o něj i Česká republika, ale prezident Mezinárodní hokejové federace René Fasel nedávno naznačil, že Češi budou muset ještě rok počkat. Důvodem může být právě termín otevření nové petrohradské haly.

V České republice je největším hokejovým stadionem momentálně sparťanská 02 arena se 17 360 místy, o téměř pět tisíc méně, než kolik plánuje v Petrohradě postavit ruský miliardář.

Pokud se Timčenkovi projekt podaří dotáhnout do konce, v Petrohradě vyroste hokejová hala, která pojme víc lidí, než české fotbalové stánky. Jeden z nejnovějšch fotbalových stadionu v Česku, slávistický Eden, například pojme o dva tisíce fanoušků méně. Jedná se přitom o největší fotbalový stánek v Česku.

Autoři: ČTK, Michal Bernáth