130 let

Tomáš Kopecký (vlevo) z Třince v souboji s karlovarským útočníkem Sebastianem Gorčíkem. | foto: ČTK

Třinec překvapivě podlehl Karlovým Varům, Liberec jede na vítězné vlně

Sport
  •   19:20
PRAHA - Hokejisté Karlových Varů se v dnešním utkání 15. kola extraligy postarali o překvapení výhrou 3:2 na ledě vicemistra v Třinci. Trenér Peter Oremus si po čtyřech porážkách na lavičce Západočechů připsal první bodový zisk.

Domácí poprvé nasadili i nejnovější akvizici Tomáše Kopeckého a start jim už v první minutě mohl zpříjemnit Adamský. Jednoduše se protáhl až před Závorku, ale bekhendem těsně minul.

Pak se ale Werk Aréně připomenul Marosz, když v sedmé minutě zblízka zužitkoval nádhernou křížnou přihrávku Rachůnka ve vedoucí branku.

Západočeši vůbec nevypadali tak bezradně jak jejich postavení v tabulce. Až na chvilkové výpadky vicemistrům stačili a nezatřásl s nimi ani vyrovnávací gól Rákose, který se trefil utěšeným švihem zpoza obránce přímo do horního růžku.

Hráči Liberce se radují z úvodní branky, jejímž autorem byl Michal Řepík (vlevo...
Petr Čáslava (vlevo) z Pardubic a Ryan Hollweg z Plzně.

Rozlet Ocelářů zhatil už za tři minuty po sérii krátkých rychlých přihrávek Gulaši ranou do přesně stejných míst Hamerlíkovy klece. Třineckou frustraci pak v přesilovce prohloubil Zadražil.

Adamský jedenáct minut před konce pohotovou tečí docílil kontaktní branky a domácí přitlačili, ale hosté přečkali pár horkých momentů v oslabení a závěr už zvládli v relativním klidu.

Liberecká série

Liberec uspěl na půdě obhájce titulu z Litvínova, kde zvítězil 5:2. Vyhrál tak už páté utkání za sebou a extraligovou tabulku vede o čtyři body.

Hosté měli už v polovině utkání čtyřbrankový náskok, na kterém se dvěma góly nejvíce podílel Řepík. Litvínov sice na konci druhé třetiny dvěma góly duel zdramatizoval, poslední slovo však měl Liberec zásluhou Krenželokovy trefy.

Z těsného vítězství se radují v Mladé Boleslavi, která doma přehrála Chomutov 2:1. O trefy domácích se postarali Hyka a Klimenta, hosté už jen snížili z přesilovky, kdy se prosadil Chlouba.

Na povedený výkon z posledního utkání nedokázali navázat hokejisté Pardubic, kteří prohráli v Plzni 2:4. V extraligové tabulce jsou tak dvanáctí a mohou ještě klesnout, protože Zlín má utkání k dobru.

Vítkovický obrat

Vítkovice prohrávaly v Brně po úvodní třetině už 0:2, nakonec si však odvážejí vítězství 3:2. V polovině utkání nejprve snížil Szturc, v závěrečné třetině pak nejprve vyrovnal Kucsera a tři body hostům zařídil dvě minuty před koncem Burger.

Už počtvrté v řadě vyhrál Hradec Králové, který doma přehrál Olomouc 2:0. Přesilovkový gól Václava Pilaře z první třetiny byl dlouho jedinou trefou duelu. Definitivní klid přinesla domácím až branka Ihnacaka v závěru. Hosté ani jednou nepřekonali pozorného brankáře Kacetla a nevyužili možnost dotáhnout se na druhou příčku. To se naopak podařilo domácím.

15. kolo hokejové extraligy

HC Oceláři Třinec - HC Energie Karlovy Vary 2:3 (0:1, 1:2, 1:0) Branky a nahrávky: 29. Rákos (Hrabal), 49. Adamský (Polanský) - 8. Marosz (T. Rachůnek), 32. Gulaši (T. Rachůnek, Marosz), 36. Zadražil (Harkabus, Dvořák). Rozhodčí: Hejduk, Šír - Lhotský, Svoboda. Vyloučení: 3:2. Využití: 0:1. Diváci: 4833.

HC Verva Litvínov - Bílí Tygři Liberec 2:5 (0:3, 2:1, 0:1) Branky a nahrávky: 39. Kubát (Jurčík), 40. Martynek (R. Hanzl) - 15. Řepík (Birner, Bulíř), 19. Valský (P. Jelínek), 20. Stránský (Bulíř), 29. Řepík (Birner, Ševc), 44. Krenželok (P. Jelínek, Valský). Rozhodčí: Šindler, Pavlovič - D. Jelínek, Pešek. Vyloučení: 6:8. Využití: 0:1. Diváci: 4987.

BK Mladá Boleslav - Piráti Chomutov 2:1 (1:0, 1:1, 0:0) Branky a nahrávky: 12. Hyka (Ovčačík, R. Hruška), 31. Klimenta (Stříteský) - 33. Chlouba (J. Mrázek, Šidlík). Rozhodčí: Hradil, R. Polák - Belko, Hynek. Vyloučení: 7:6. Využití: 0:1. Diváci: 3778.

HC Škoda Plzeň - HC Dynamo Pardubice 4:2 (2:0, 0:1, 2:1) Branky a nahrávky: 1. Indrák (D. Kubalík, Kracík), 18. Preisinger (Lev), 41. Bližňák (Johnson, Lev), 49. Johnson (Lev, Kadlec) - 37. Starý, 59. Tomášek (Kaut). Rozhodčí: Fraňo, Lacina - Brejcha, Suchánek. Vyloučení: 3:5, navíc Čáslava (Pardubice) 10 min. Bez využití. Diváci: 5120.

HC Kometa Brno - HC Vítkovice Steel 2:3 (2:0, 0:1, 0:2) Branky a nahrávky: 9. J. Káňa II (J. Hruška, Kuboš), 15. Vondráček (P. Mrázek, H. Zohorna) - 29. Szturc (Strapáč, Pastor), 44. Kucsera (Pastor, Kolouch), 58. Burger. Rozhodčí: Pešina, Horák - Kis, Lučan. Vyloučení: 4:6, navíc Balán (Vítkovice) 10 min. a do konce utkání. Bez využití. V oslabení: 0:1. Diváci: 7700 (vyprodáno).

Mountfield Hradec Králové - HC Olomouc 2:0 (1:0, 0:0, 1:0) Branky a nahrávky: 17. K. Pilař (Červený, Ihnacak), 59. Ihnacak (Courchaine, Červený). Rozhodčí: Hribik, Hrubý - Komárek, Ondráček. Vyloučení: 3:5. Využití: 1:0. Diváci: 5643.

Autoři: ČTK, Lidovky.cz