130 let

Martin Látal (zleva), David Výborný a Martin Ručinský se radují ze třetího gólu v Orctově síti. | foto: ČTK

Sparťané přejeli v derby Kladno, nadále vládne Slavia

Sport
  •   22:31
PRAHA - Hokejová extraliga má za sebou již sedm kol a jejím vládcem zůstává stále neporažená Slavia, která dnes přejela Zlín 6:2. Počáteční krizi má za sebou Sparta. Ta si poradila ve středočeském derby s neoblíbeným Kladnem 4:1. Nadále tápou Liberec a Třinec. Kouč Ocelářů Antonín Stavjaňa po porážce s nováček z Mladé Boleslavi oznámil, že pokud v příštím kole jeho svěřenci podlehnou Budějovicím složí funkci.

Šlágr kola se dnes hrál na Kladně, kam přijela hvězdná Sparta. Ta posílená posledními dvěma výhrami se do svého soupeře zakousla. A ve 12. minutě se "Dream team" poprvé radoval. Látal z brankové čáry našel svého "kápa" Výborného a Orct neměl nárok – 0:1. Poté se do úniku dostal snajpr domácích Tenkrát, ale na Pöpperleho si nepřišel. Udeřilo tak znovu na druhé straně. Přesilovku využil finský navrátilec Broš – 0:2.

Domácí se snížení dočkali chvíli po přestávce. Puk cestoval po ose Patera-Bělohlav-Martin Procházka a zastavil se až v Pöpperleho svatyni – 1:2. Po kolikáté již?! Ze strany domácích to bylo do konce utkání vše. Především Bělohlav dnes svému celku příliš nepomáhal hloupými vyloučeními. Ve 37. minutě jeho nedisciplinovanost potrestal obrozený Ručinský, který se trefil ve druhém utkání za sebou – 1:3. Kladenští se z k.o. již neprobudili. V poslední třetině uzavřel skóre stejný hráč, který jej otevíral. Další přesnou trefu zaznamenal sparťanský kapitán David Výborný, nejproduktivnější hráč týmu, který upravil na konečných 1:4. Sparta zlomila prokletí kladenského zimáku po více než dvou letech a osmi neúspěšných pokusech. Naposledy zde triumfovali Pražané v únoru 2006.


Suverénní Slavia, žalostná koncovka Liberce, další porážka Třince

Svěřenci Vladimíra Růžičky nadále drží pevně v rukou vedoucí postavení v extraligové tabulce. Pomohla tomu dnešní výhra nad Zlínem. Slavia poprvé vyhrála o více než jeden gól a jako jediná z dnešních šesti hostitelů. Nic na tom nezměnil ani zlínský přízrak Köhler, který byl dnes u druhého gólového úspěchu svého celku. Hosté tak po první třetině v O2 Aréně vedli. Sešívaní však stihli do druhé přestávky srovnat a čtyřbrankovým uragánem svého soupeře v poslední části smést.


V televizním zápase se představili dva ambiciózní celky – Liberec hostil Vítkovice. Zatímco v předešlé sezóně byla tygří aréna nedobytnou tvrzí, letos padla ze čtyř pokusů již potřetí. Jistě není na místě panika, přesto se na mysl nejen fanoušků vkrádá otázka, zda zúžení ledové plochy v hale bylo na místě. Minimálně tím vedení poskytlo hráčům alibi, na co svádět neúspěchy. Není možné, aby všechny porážky liberečtí hráči nezávisle na sobě sváděli na ledovou plochu, na které mají od léta odkrouží rozhodně více než soupeři.


Dneska na úzký led "doplatili" opět. Spíše než tento fakt však tři body Hadamczikově družině získala produktivita v zakončení. Hosté měli během utkání snad jen pět nebo šest vyložených šancí, které dokázali proměnit ve 4 vstřelené branky. Domácí si vylámali i v těch největších šancích své tygří drápy na skvěle chytajícím náhradníkovi mezi vítkovickými tyčemi Jakubu Štěpánkovi.


Trenér Dušan Gregor tak má opět o několik vrásek na čele více. Stejně jako třinecký kormidelník Antonín Stavjaňa. Jeho svěřenci dnes podlehli nadšeně hrajícímu nováčkovi z Mladé Boleslavi. Mladoboleslavští se dočkali po šesti nejtěsnějších porážkách první výhry po výsledku 5:3. Hattrickem k němu přispěl bývalý hráč Třince Karel Tomas. Kapitán hostí a živoucí ikona domácích Richard Král připravil svých spoluhráčům dva góly. Domácí kouč hned po zápase oznámil, že pokud v pátek jeho tým padne v souboji s taktéž trápícími se Českými Budějovicemi, nejspíše podá demisi. Paradoxně budějovického kouče Ernesta Bokroše dnes vedení jihočechů i přes nevýrazný vstup do sezóny v jeho pozici podrželo.


Změní to případný vzájemný souboj? Který z ambiciózních koučů padne?

VÝSLEDKY - 7. KOLO:
Oceláři Třinec - Mladá Boleslav 3:5 (1:3, 1:0, 1:2)
Branky a nahrávky: 13. Melichárek (Kanko, D. Moravec), 23. Balej (Pavelek, Polanský), 43. Pavelek - 6. Tomas (Benda), 8. Tomas, 18. Nouza (Král, Handlovský), 41. Handlovský (Král). 50. Tomas (Bauer, Benda). Rozhodčí: Jeřábek - Guth, Křivský. Vyloučení: 5:7. Využití: 1:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 2538.

Geus Okna Kladno - Sparta Praha 1:4 (0:2, 1:1, 0:1)
Branky a nahrávky: 22. Martin Procházka (Bělohlav, Patera) - 12. D. Výborný (Látal, Ručinský), 17. Broš (Kratěna, Černošek), 37. Ručinský (Ton, D. Výborný), 57. D. Výborný (Látal, L. Procházka). Rozhodčí: Homola - Pouzar, Kostka. Vyloučení: 6:8. Využití: 1:2. Diváci: 4639.

Znojemští Orli - Energie Karlovy Vary 1:3 (0:1, 0:2, 1:0)
Branky a nahrávky: 50. Čachotský - 18. Kumstát (Skuhravý), 21. Skuhravý (Němec), 39. Kumstát (Skuhravý, Košťál). Rozhodčí: Kubeš - Kis, Pavlovič. Vyloučení: 5:4. Využití: 0:2. Diváci: 2323.

Bílí Tygři Liberec - Vítkovice Steel 0:4 (0:2, 0:1, 0:1)
Branky a nahrávky: 8. Burger (Štefanka), 20. Krstev (Roman, Korhoň), 22. Petrovický (Burger, Štefanka), 48. Ujčík (Stehlík). Rozhodčí: Šír - Čížek, Prchal. Vyloučení: 7:8, navíc Blatný - Petrovický oba 5 min. a do konce utkání. Bez využití. Diváci: 4042.

Litvínov - Lasselsberger Plzeň 2:4 (0:2, 1:1, 1:1)
Branky a nahrávky: 26. V. Hübl (Švarný, Jenáček), 48. Jánský (Branda, Trávníček) - 11. Matějovský (Kracík), 19. Kracík (Vampola, Vlasák), 30. Vampola, 55. M. Straka (Vampola). Rozhodčí: Husička - Tošenovjan, Bejček. Vyloučení: 8:7. Využití: 1:2. Diváci: 5235.

Slavia Praha - RI Okna Zlín 6:2 (1:2, 1:0, 4:0)
Branky a nahrávky: 3. Micka (Tomica), 29. Bednář (Kolařík), 41. Červenka (Doležal), 42. D. Hruška (Beránek, Vondrka), 56. Sklenář (Vondrka), 57. Červenka (Vondrka) - 9. Rachůnek (Kollár), 15. Leška (Galvas, Köhler). Rozhodčí: Hradil - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 4:7. Využití: 1:2. V oslabení: 1:0. Diváci: 3518.

PONDĚLNÍ ZÁPAS:
Moeller Pardubice - Mountfield České Budějovice 2:1 (0:0, 0:0, 2:1) Branky a nahrávky: 58. Starý (Kolář), 59. Tvrdík - 60. Vak (Veselý, Vydarený). Rozhodčí: R. Svoboda - Kalivoda, Pouzar. Vyloučení: 5:8. Bez využití. Diváci: 7780.

Autoři: Lidovky.cz