130 let
František Kaberle se Stanley Cupem.

František Kaberle se Stanley Cupem. | foto: ČTK

Rozhovor

V NHL by to tak daleko nedošlo, říká ke sporu Vlasáka a Šulce Kaberle

Sport
  •   14:32
PRAHA - Je vysoká pokuta pro Tomáše Vlasáka adekvátní? Nebo se proti Stanislavu Šulcovi staví někteří hokejisté oprávněně? František Kaberle (37), bek Pardubic se zkušenostmi ze zámoří, spor v české extralize sleduje. "Obě strany mají tak trochu pravdu," říká. Přiklonit se k některé z nich odmítá, ale zároveň přiznává: "Té události předcházely věci, které by se v NHL nemohly nikdy stát."

Takže spíše zaujímáte neutrální postoj?
Já to samozřejmě sleduju, jenže zrovna ráno jsem si sám pro sebe říkal, že kdyby chtěl po mně někdo názor, nerad bych se k téhle věci vyjadřoval. Pravdu má podle mě jedna i druhá strana.

Tak alespoň trochu naznačte, jestli vám přijdou pokuty přiměřené.
Když tu nějaký hráč bude kritizovat naši soutěž, je jasné, že pokuty padnou. Tady je ale problém spíše v tom, že nejsou přesně vyhrazeny mantinely. A nikdo potom neví, co může a co už ne.

Rok 2010 v obrazech

V NHL je to podle vás lepší?
V NHL by hlavně k ničemu takovému nedošlo, vždyť si vemte, proč tohle celé vzniklo: někdo špatně zaregistroval hráče a přišlo se na to skoro až v polovině rozjeté sezony. Když budu mluvit za sebe, já se o takové věci nikdy moc nezajímal. Nechce se mi tom moc mluvit, ale podle toho, co se dočítám v novinách, mi přijde, že trochu pravdy je na každé straně.

Stalo by se v zámoří, že by někdo z hráčů ostře vystoupil proti

O CO NYNÍ JDE

Poslední rozepře v české extralize
- Vše začala aféra neplatných registrací, v které kromě Kladna a Mladé Boleslavi odečetl Stanislav Šulc body (přesně 19) také Plzni.

- Plzeňský útočník Tomáš Vlasák se po tomto verdiktu neudržel a následně označil ředitele ligy za nedůvěryhodnou a navíc arogantní loutku bez jakéhokoliv charakteru.

- Za tyto výroky i výroky Martina Straky směrem k extralize dostala Plzeň pokutu 300 tisíc korun.

- Vlasáka se kromě řady fanoušků z Plzně a Mladé Boleslavi zastává i řada hráčů z jiných klubů, kteří nyní vystupují proti Šulcovi.

vedení NHL?
Co já pamatuju, tak jsem se nikdy s něčím takovým nesetkal. Už ve smlouvě bývá něco takového, jako že má každý co nejlépe reprezentovat jak svůj klub, tak i celou ligu. Co bývá tady, zase tak úplně nevím. Ale jak jsem už řekl – takové věci by se tam nestaly. Pan Šulc se dostal do velmi složité situace a podle svého uvážení i s přispěním posudků lidí kolem sebe musel pak učinit rozhodnutí. Nezávidím mu.

V extralize po návratu z NHL hrajete druhou sezonu. Neříkáte si, jak je tohle možné? Jestli tu nepanuje moc velký amatérismus? Nejste z tohoto ročníku, kdy soutěž stíhá jeden skandál za druhým, už pouze zklamaný?
Víte, já už jsem si na tohle u nás poměrně zvykl. Vždyť je to jen celkový obraz toho, co se v naší republice děje – tady jsou zákony vykládány dvojím způsobem, proto si pak každý může dělat, co chce. Mě to mrzí, je to škoda. Řešit něco v polovině sezony...

Nestýská se vám pak o to více po NHL?
Jasně že se mi stýská, ale věk nezastavíte. Strávil jsem tam několik let, líbilo se mi tam. Ale teď se mi líbí v Pardubicích, kde se nám docela daří. Jsem tady moc rád.

Tak si alespoň připomenete zámořské časy v úvodu ledna, ne? Pardubice po vzoru NHL chystají zápas pod otevřeným nebem.
A na ten se těším, vážně. I proto, že jsem v NHL neměl nikdy možnost u něčeho takového být.

Autor: Vítězslav Čermák