Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Sport

Odvážný hráč, kterému jde karta. Vegas sklízí chválu i za Hertla a rozděluje NHL

Radost hokejistů Vegas. foto: AP

Někteří je uznávají, jiným vyloženě vadí. Ale na jednom se téměř všichni shodují: Vegas Golden Knights dělají NHL o poznání zajímavější. Loňští vítězové Stanley Cupu se nebojí velkých tahů. Jsou kreativní při shánění posil a nekompromisní při vyjednávání. Jdou si tvrdě za svým, což ukázali i během letošní uzávěrky přestupů, kdy přivedli českého hokejistu Tomáše Hertla.
  16:28

„Způsob, jakým ho získali, je až neuvěřitelný. Něco takového opravdu dokážou jen ve Vegas,“ rozplýval se novinář Mark Lazerus pro renomovaný web The Athletic.

„Nikdo není tak odvážný. Nikdo není tak drzý. Nikdo tolik nenahání velká jména. Poděkujme hokejovým bohům za Golden Knights,“ přidal se Greg Wyshynski z ESPN.

Podobně oslavná prohlášení najdete i na dalších zámořských webech. Obhájci titulu si zase jednou ukradli většinu pozornosti pro sebe, stali se jasným vítězem uzávěrky přestupů.

„Cítil jsem potřebu pomoct klukům v kabině. Dlouho nás táhnou, před rokem vystoupali až na vrchol. Chtěli jsme jim to vrátit, co nejvíce posílit a ukázat, že za nimi stojíme,“ vysvětloval generální manažer Kelly McCrimmon.

Golden Knights aktuálně uzavírají postupovou osmičku v Západní konferenci. Potýkají se s marodkou, nejsou v ideální formě. Po angažování nových akvizic ale opět budí respekt.

Ve Washingtonu si vyhlédli urostlého útočníka Anthonyho Manthu. Přivábili i nejlepšího dostupného obránce, Noaha Hanifina z Calgary. A Hertlovým příchodem ze San Jose zbytek NHL dokonale zaskočili.

„Vždycky proti nám hrál skvěle. Šlo o mimořádně složitá jednání, pracovali jsme na tom dlouho. S výsledkem jsme opravdu spokojeni. A myslím si, že jde také o dobrý obchod pro San Jose,“ popisoval McCrimmon.

Za třicetiletého Čecha obětoval talentovaného švédského mladíka Davida Edströma a první kolo draftu 2025.

Kelly McCrimmon, generální manažer Vegas, zvedá nad hlavu Stanley Cup.

Znovu upozadil budoucnost na úkor okamžitého úspěchu. Takhle ale zkrátka ve Vegas operují. Podle Wyshynského se chovají jako hráč v kasinu, kterému jde karta: „S ničím si nedělají hlavu, žijí okamžikem. Zbytek vyřeší až později.“

Od roku 2017 se zbavili sedmi z osmi výběrů v prvním kole draftu, ve kterém nebudou volit ani v letech 2025 a 2026. Mužstvo nebudují od základů, klíčové osobnosti se nebojí za vysokou cenu přetáhnout odjinud či z trhu volných hráčů, kde podepsali třeba rozdílového obránce Alexe Pietrangela.

Kapitána a příkladného lídra Marka Stonea přivedli z Ottawy. A jakmile na podzim roku 2021 vycítili, že vztahy mezi Jackem Eichelem a Buffalem už nepůjdou napravit, bez váhání zaútočili a rázem měli elitního centra.

Jakmile si někoho vyhlédnou, počínají si nekompromisně. Umí najít způsob, jak hráče, pro které je Vegas z mnoha důvodů lákavou destinací, přesvědčit. A když už pro ně nemají využití, neváhají je bez výraznějších výčitek poslat pryč. Marc-André Fleury a Max Pacioretty by mohli vyprávět.

Loňské mistrovské tažení ale dokazuje, že Golden Knights se agresivní přístup vyplácí. „Základem všeho je příprava a tvrdá práce. Jsem obklopený mimořádně talentovanými lidmi, kteří jsou zvyklí dotáhnout věci do konce,“ pochvaloval si McCrimmon.

Jeho neústupnost při vyjednávání není všem po chuti. Fanouškům vadí i způsob, jakým celek z Nevady přistupuje k platovému stropu. Konkrétně jde o využívání listiny dlouhodobě zraněných hráčů.

Jakmile jsou na ni hráči zapsáni, část jejich gáže se nezapočítává do platového stropu a týmu rázem vzniká prostor na příchod nových posil.

Vegas takový krok učinilo před rokem se Stonem, jenž se zotavoval z dvou operací zad. Jenže na začátek play off, v němž už se platový strop podle regulí NHL neřeší a nezáleží, zda se týmy pohybují nad ním, byl nečekaně k dispozici.

Teď se situace opakuje. A obhájci prvenství znovu čelí hlasité kritice. „Na první kolo vyřazovací fáze bude Stone zase zázrakem k dispozici,“ shodovali se naštvaní fanoušci soupeřů.

„Mark má natrženou slezinu. Jde o zdravotní problém, který se u hokejistů vyskytuje jen zřídkakdy. I proto nejsme zatím schopní říct, za jak dlouho se vrátí,“ reagoval McCrimmon.

Je třeba říct, že Golden Knights žádná pravidla neporušují. Listinou dlouhodobě zraněných hráčů si momentálně pomáhá dalších patnáct týmů, všichni kromě New Jersey a Dallasu se zároveň pohybují nad platovým stropem.

„Hon na Vegas už je únavný. Jen si umí kreativně poradit s těžkou situací. Pokud chce veřejnost někoho pranýřovat, ať se zaměří na NHL, která současná pravidla vymyslela,“ napsal kanadský novinář Pierre LeBrun.

Spíš než kritiku si Vegas zaslouží uznání. Kdyby si stejně odvážně počínali také ostatní, soutěž by byla mnohem zábavnější.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!