130 let
David Pastrňák přijímá gratulace od spoluhráčů.

David Pastrňák přijímá gratulace od spoluhráčů. | foto: Lidovky.cz

VIDEO: Dej mi puk a běž se radovat. Pastrňák uchvátil NHL gólovou parádou

Sport
  •   16:26
PRAHA - Hokejisté Bostonu si v noci na pátek poradili v zámořské NHL na domácím ledě s Vancouverem 6:3 především díky parádní první třetině, kterou vyšperkoval krásným gólem český talent David Pastrňák.

Byla to hodně divoká dvacetiminutovka. Hosté vedli od třetí minuty zásluhou Dorsetta, jenže „Medvědi“ se následně do kanadských „Kosatek“ řádně zakousli a od sedmé minuty hráli dlouhou pětiminutovou přesilovku.

Vytěžili z ní opravdu hodně, byť první tři minuty jim zrovna nevyšli. Jenže změnu nastartoval český střelec David Pastrňák. Ten si po dalším neúspěšném dobyvatelském pokusu a vyhození hostí přes všechny čáry vzal kotouč za vlastní brankou od gólmana Chudobina a skončil až na druhé straně hřiště s rukama nad hlavou.

Ze čtyř protivníků si udělal jen tréninkové kužely a kouč Vancouveru Travis Green jen nevěřícně sklopil oči.

„Jel jsem na branku, najednou z toho byla situace jeden na jednoho, řekl sem si, že toho obránce obehraji a puk skončil v síti,“ okomentoval jednadvacetiletý havířovský rodák lakonicky svůj čtvrtý gól v sezoně.

Svojí akcí ale nastartoval celý tým. Od jeho trefy uběhlo 23 vteřin a vše, co mu stálo v cestě propálil maličký americký útočník Anders Bjork. Za dalších 74 sekund to bylo díky přesnému švihu Davida Krejčího už 4:1 pro Boston a hostující brankář Jacob Markström se pakoval na střídačku.

Vancouver sice dokázal v závěru druhé třetiny snížit na průběžných 3:5, vítěznou pojistku ale přidal po krásné přihrávce Pastrňáka v další přesilové hře Patrice Bergeron.

Český talent tak po trochu volnějším úvodu sezony „nakopl motory“ a v šesti duelech už je na průměru bodu na zápas. A radost z třetí výhry v ročníku (Boston to má zatím 3-3) měla i osmiletá Layla Flintová, která vhodila před duelem slavnostní buly a která má za sebou úspěšnou léčbu zrádné leukémie.

Právě do boje proti této formě rakoviny se klub ze zakládající šestice celků NHL v posledních týdnech zapojil, mimo jiné také finančním příspěvkem.

Autor: Antonín Vavrda