130 let
Zleva: Tomáš Vokoun a Michal Neuvirth.

Zleva: Tomáš Vokoun a Michal Neuvirth. | foto: ČTK

Rozhovor

'Všichni podáváme nevyrovnané výkony'

Sport
  •   14:30
LOS ANGELES - (od spolupracovníka LN v USA) - V NHL působí v současnosti jen tři čeští brankáři, o to větší je paradox, že hned dva ve stejném mužstvu. Česká reprezentační jednička Tomáš Vokoun posílil vlétě Washington Capitals, kde již působil český mladík Michal Neuvirth.

Při dvojici shodných porážek vKalifornii 2:5 od San Jose Sharks a Los Angeles Kings v obou případech začínal v brance Vokoun, v Los Angeles ho během zápasu vystřídal Neuvirth. Včera se však stal Vokoun hvězdou duelu s Pittsburghem, když vychytal vítězství 1:0.

Ještě předtím však oba čeští gólmani odpověděli na otázky LN.

LN Favorizovaný tým zamerického hlavního města po skvělém začátku zatím tápe a stále nemůže zabrat, kde vidíte největší problém?
Vokoun: Těžko říci, nedaří se nám hlavně venku. Před porážkami vKalifornii jsme vyhráli čtyři utkání vřadě. Podáváme nevyrovnané výkony a to nás dost sráží dolů.

Neuvirth: Kdybychom věděli, v čem je problém, tak ho vyřešíme. Už dlouho se nám stává, že hrajeme dobře tři zápasy a pak to zase nejde. Děláme chyby v obraně, a to si vtakovéto těžké lize nesmíme dovolit.

LN Padá na mužstvo nervozita, že by se nemuselo probojovat do play off?
Vokoun: Nemám takový pocit, ale je pravda, že NHL je hodně vyrovnaná a nikdo nemá místo vplay off zajištěné. Pokud budeme pokračovat vchabých výkonech jako tady vKalifornii, budeme tolikrát zbytečně ztrácet puk vobranné třetině, tak na Stanley Cup můžeme zapomenout.

Tomáš Vokoun byl před sezonou prezentován jako brankářská jednička.

LN Splnilo vaše angažmá ve Washingtonu to, co jste očekávali? Jste sami se sebou spokojeni?
Vokoun: Zatím určitě ne, ale máme za sebou jen půlku sezony, takže se všechno může ještě změnit. Není třeba věšet hlavu, ale je pravda, že zatím nepodáváme výkony, jaké jsme všichni čekali. Osobně jsem však sživotem vhlavním městě Ameriky spokojený, ve vedení týmu i vzázemí všechno klape a máme doma dobré fanoušky.

Neuvirth: Nemůžu být úplně spokojený, nehraju moc, a navíc prohráváme. Ale ještě máme před sebou hodně zápasů a je dost příležitostí začít vyhrávat.

LN Co přinesl do týmu nový kouč Dale Hunter, který přišel v listopadu?
Vokoun: Trochu změnil náš herní systém, více se věnujeme obraně, neženeme se bezhlavě dopředu, ale vycházíme zobrany. Vposledních dvou zápasech jsme ale často přicházeli o puk vnašem obranném pásmu a ztoho padaly góly.

Neuvirth: Žádné velké změny zatím nepociťuji. Ale více bráníme, to je pravda.

LN Takže začal bránit i Alexander Ovečkin?
Vokoun: V dnešním hokeji musí bránit všichni, protože často útočí i soupeřovi obránci. To ukazují právě týmy jako Boston či Los Angeles, když se do obrany nezapojí všichni, tak se vyhrávat nedá.

Michal Neuvirth v play off vytlačil z branky Capitals konkurenta Varlamova.

LN Ve Washingtonu se sešli dva ze tří českých brankářů vNHL. Jak spolu vycházíte?
Vokoun: Dobře, Michal je super kluk a vytvořil se mezi námi dobrý vztah. Po této stránce je vše v pořádku. Jen kdyby byly lepší výsledky, což však není úplně věc týkající se jenom brankářů, ale celého mužstva.

Neuvirth: Já si to moc užívám, být s Tomášem vjednom týmu je pro mě zážitek. Když jsem vyrůstal, tak byl Tomáš můj hokejový vzor. Před jeho příchodem jsme se neznali, a tak jsem rád, že jsme se skamarádili a je znás dobrá dvojka.

LN Setkáváte se spolu i mimo tréninky a zápasy?
Vokoun: Bavíme se spolu o všem možném, takže i o hokeji a o gólech, které dostaneme. Znich se člověk hodně učí a pomáháme tak jeden druhému.

Neuvirth: Pracujeme spolu před každým tréninkem i po něm, rozebíráme spolu věci a různé góly i po zápasech. Možnost být sTomášem vjednom týmu je pro mě velká zkušenost.

LN Michale, v minulé sezoně jste se prosadil ve Washingtonu na pozici jedničky, nebylo pro vás přeci jen zklamáním, že přišel nový zkušený brankář?
Neuvirth: Tak samozřejmě že to zklamání pro mě trošku bylo, zvykl jsem si už na pozici jedničky, vlastně nikdy vživotě jsem dvojku vtýmech nehrál. Plně však respektuji, že Tomáš je výborný gólman, který toho dokázal vživotě strašně moc, a beru to celé jako velkou zkušenost. Makám naplno na každém tréninku, a když dostanu příležitost, tak se snažím nezklamat.

Autor: