130 let
David Musil

David Musil | foto: Reprofoto

Zlepšení? Draftem NHL prošlo deset Čechů

Sport
  •   14:29
PRAHA - Čeština zněla častěji než obvykle. Každoroční výběr nováčků do NHL byl v jedné věci jiný než v posledních pěti letech. Draftem totiž prošlo hned deset českých hokejistů, nejvíce od roku 2005. Loni si zámořské kluby vybraly pět Čechů, historicky nejhorší pak byly roky 2008 a 2009, kdy týmy draftovaly jen po třech českých zástupcích.

Letošní volba proběhla v minnesotském St. Paul a podle očekávání ji ovládl kanadský útočník Ryan Nugent-Hopkins z celku Red Deer z WHL. Osmnáctiletého hokejistu si vybral Edmonton, v jehož řadách už vyrůstá mnoho mladých nadějí, pasovaných na budoucí superstar. 

Podle očekávání také neznělo v noci na sobotu, kdy si kluby vybíraly v prvním kole draftu nejlepší třicítku hráčů, žádné české jméno. V sobotu odpoledne, kdy se volilo zbývajících šest kol, však následovalo překvapení.

O draftu NHL čtěte více

Edmonton totiž při první volbě druhého kola draftoval obránce Davida Musila. Ten se tak stal nejvýše vybraným Čechem od roku 2007, kdy si Columbus v prvním kole zvolil jako sedmičku útočníka Jakuba Voráčka.

Přitom odborníci tipovali, že jako první Čech přijde na řadu slávistický forvard Dmitrij Jaškin. Toho si nakonec vybralo St. Louis jako 41. v pořadí. "Oba byli ve stejném kole draftu, jen si je rozebraly kluby podle svých preferencí," řekl LN expert Martin Hosták.  V Musilův prospěch totiž zřejmě rozhodly vazby mezi Edmontonem a jeho otcem Františkem, bývalým slavným bekem, který tam končil svoji zámořskou kariéru, a ještě navíc pro Oilers pracuje jako skaut.

"A já si také vybavuji, jak jsem v Edmontonu vyrůstal, když tam táta hrál," řekl David Musil serveru NHL.com. "Vzpomínám si, že jsem tam jako šestiletý kluk i párkrát bruslil," dodal. Také otec František, v zámoří známý jako Frank, prošel draftem v druhém kole.

V roce 1983 si ho jako osmatřicátého v pořadí vybrala Minnesota North Stars. Jeden velký rozdíl tu ale existuje. "Byl tehdy v Československu a vůbec netušil, že ho draftovali," vyprávěl David Musil.

Po něm a Jaškinovi se ve třetím kole dočkal na 71. místě brankář David Honzík, jenž působí v QMJHL ve Victoriaville.  V dalších kolech si kluby vybraly ještě sedm Čechů, přesto podle Martina Hostáka není moc co oslavovat.

"Většina kluků nebyla z ročníku 1993, který jinak na draftu byl. Jsou spíše starší, jako třeba Ondra Palát, kterého si loni nikdo nevybral," vysvětlil komentátor a bývalý asistent trenéra reprezentační osmnáctky s odkazem na 208. hráče výběru. "Tyhle kluky si chtěly kluby zkrátka pojistit, tak si je vybraly v pozdějších kolech. Je určitě pozitivní, že draftem prošlo tolik Čechů, ale stále má před sebou náš hokej ještě spoustu práce," dodal Hosták.

Autor: Vojtěch Gibiš