130 let

Brankář Vancouveru po chybě, jež vedla ke gólu, který jeho tým vyřadil z play off NHL. | foto: ČTK

Anaheim bude hrát o finále Stanley cupu

Sport
  •   11:57
ANAHEIM - Hokejisté Anaheimu se stali prvními semifinalisty v play off NHL. Porazili v pátém utkání Vancouver 2:1 v druhém prodloužení.

Domácí v zápase vedli od počátku druhé třetiny zásluhou Samuela Pahlssona, v poslední části však vyrovnal Alex Burrows. O vítězi se rozhodlo v druhém prodloužení, které v jeho 5. minutě ukončil kapitán Anaheimu Scott Niedermayer.

Smutným hrdinou duelu se stal brankář Vancouveru Roberto Luongo. Ten čelil jednomu útoku za druhým a svým výkonem dával Canucks naději na úspěch i
přes místy drtivý tlak domácího celku. V zápase pochytal 56 střel, jeho protějšek Jean-Sebastien Giguere si připsal o 30 úspěšných zákroků méně. Pouze na počátku prvního prodloužení Luonga krátce nahradil Dany Sabourin kvůli problému s bruslí.

Luongo podržel, ale nakonec chyboval
V rozhodujícím okamžiku ovšem Luongo zřejmě chyboval. Po tvrdém zákroku útočníka Anaheimu Roba Niedermayera na Jannika Hansena kanadský gólman signalizoval faul, na moment ztratil koncentraci a nestačil zareagovat na bleskovou přízemní střelu Scotta Niedermayera.

"Sledoval jsem Brada Maye, který bojoval o puk v rohu kluziště. Můj brácha šel do ostrého souboje s jejich hráčem a puk se dostal až ke mně. Snažil jsem se vystřelit zápěstím směrem na branku. Nevím, jestli to neviděl (Luongo), nebo co se vlastně stalo," řekl Scott Niedermayer, jehož samotného překvapilo, že puk skončil v síti.

Anaheim se ve finále Západní konference postaví lepšímu z dvojice Detroit - San Jose, jejichž vzájemná série je momentálně vyrovnaná 2:2 na zápasy. Zámořská sezona tak skončila pro útočníka Vancouveru Jana Bulise a obránce Lukáše Krajíčka. Ani jeden z nich ovšem český tým na mistrovství světa v Moskvě neposílí, neboť se již dříve trenérovi Aloisi Hadamczikovi omluvili ze zdravotních důvodů.

Autor: Lidovky.cz