130 let
Giannis Antetokounmpo (34) a Jae Crowder (99).

Giannis Antetokounmpo (34) a Jae Crowder (99). | foto: Kim Klement-USA TODAY Sports, Reuters

Basketbalisté Milwaukee odvrátili konec. I bez zraněného Adetokunba snížili sérii s Miami

Sport
  •   8:02
Orlando - Basketbalisté Milwaukee odvrátili vyřazení z play off NBA i bez své hlavní hvězdy. Nejlepší tým základní části přišel ve druhé čtvrtině o zraněného Janise Adetokunba, přesto vybojoval nad Miami výhru 118:115 po prodloužení a snížil čtvrtfinálovou sérii s Heat na 1:3. Los Angeles Lakers porazili Houston 117:109 a srovnali sérii na 1:1.

Milwaukee po třech porážkách hrozil předčasný konec zkrácené sezony i velké zklamání. To nechtěl připustit Adetokunbo, který za úvodních 11 minut nastřílel 19 bodů. Pomohl tak Bucks ustát úvodní nápor Miami, které vedlo v první čtvrtině až o 12 bodů. Jenže pak si Adetokunbo zranil kotník a za stavu 30:31 musel ze hry. Už se nevrátil.

VIDEO: Nešetrný zákrok na hvězdu. Morris dostal v NBA za hrubý faul na Dončiče pokutu 35 tisíc dolarů

V tu chvíli se mohlo zdát, že jeden z hlavních favoritů na titul bude rychle vyřazen, ale hráči Milwaukee se bez své hvězdy dokázali vzchopit a sváděli s Miami vyrovnanou bitvu. Dvě vteřiny před koncem si mohli Bucks zajistit vítězství, Donte DiVincenzo trefil však jen jeden trestný hod a poslal zápas do prodloužení. V něm nastřílel devět ze svých 36 bodů Khris Middleton a dovedl tým k vítězství i prodloužení série.

„Janis měl problémy s kotníkem už před zápasem, přesto šel hrát a dal do toho všechno, dokud mohl. A bylo na nás, abychom ho podrželi a kryli mu záda nejlíp, jak umíme,“ řekl Middleton. „Janis byl v úvodních minutách fenomenální a dal nám velkou vzpruhu. Pomohl nám se zvednout, abychom to pak zvládli i bez něj,“ doplnil trenér Mike Budenholzer.

V dresu Miami byl největším tahounem Bam Adebayo s 26 body, 12 doskoky a 8 asistencemi. Duncan Robinson přidal 20 bodů včetně šesti přesných střel za tři body. Pro Miami to byla první porážka v play off a přišlo tak o možnost stát se prvním týmem historie, který by až jako pátý nasazený vyhrál první dvě kola bez jediné porážky.

NBA rozjela vlnu bojkotů proti policejnímu násilí. Ve hře jsou obrovské finanční ztráty

Lakers se podobně jako v prvním kole proti Portlandu pomaleji rozjížděli a dovolili Houstonu vyhrát první zápas. Tentokrát další zaváhání dopustit nechtěli a ve druhé čtvrtině vedli nad Rockets už o 21 bodů. Po změně stran však Houston zabral, ve třetí čtvrtině nastřílel 41 bodů, ztrátu smazal a ujal se těsného vedení.

Na začátku poslední čtvrtiny však řádili LeBron James s náhradníkem Alexem Carusem a získali Lakers vedení, které už nepustili. James nasbíral 28 bodů, 11 doskoků a 9 asistencí, Anthony Davis přidal 34 bodů a 10 doskoků. Klíčovou postavou ale byl náhradní rozehrávač Rajon Rondo, který měl 10 bodů a 9 asistencí a při jehož pobytu na hřišti přehráli Lakers soupeře o 28 bodů. Houstonu nepomohlo ani 27 bodů Jamese Hardena a 24 bodů Erica Gordona.

„Potřebovali jsme si zvyknout na to, jak rychle hraje malá sestava Houstonu. Už jsme na to byli lépe připraveni,“ řekl James. „Vlétli na nás a hráli mnohem tvrději. Ve druhé půli jsme se probudili a už to bylo dobré, ale k vítězství bychom potřebovali, abychom tak hráli od začátku,“ litoval Harden.

James v nedělním utkání trefil čtyři trojky a vyrovnal na druhém místě historických tabulek play off Raye Allena. Oba mají shodně 385 trojek. Vede zatím nedostižný Stephen Curry se 470 trojkami v play off.

2. kolo play-off NBA v Orlandu:

Východní konference - 4. zápas:

Miami - Milwaukee 115:118 po prodl. (stav série 3:1).

Západní konference - 2. zápas:

LA Lakers - Houston 117:109 (stav série 1:1).

Autor: ČTK