130 let

Jana Veselá z Gambrinusu Brno (vpravo) se snaží projít s míčem přes bránící Sandru Le Dréan z USK Praha. | foto: Igor Šefr, ČTK

Basketbalistky Brna získaly dvanáctý titul

Sport
  •   20:20
BRNO - Brněnské basketbalistky porazily v třetím finále play off USK Praha 77:60 a získaly dvanáctý ligový titul za sebou. Pražansky vzdorovaly více než poločas, v závěrečné čtvrthodině už ale odpadly.

Brňanky měly pomalejší start a po dvou minutách prohrávaly 2:6, větší náskok ale soupeřkám nedovolily a šňůrou osmi bodů skóre otočily. Vysokoškolačkám bez zraněné francouzské opory LeDréanové se střídavě dařilo brzdit útočnou aktivitu domácího týmu. Ještě v první čtvrtině Pražanky zásluhou Burseové stav otočily a po sedmi minutách vedly naposledy v zápase 17:16. V závěru první čtvrtiny zařídila tříbodový náskok 20:17 Američanka v dresu Brna Nolanová.

Hned v úvodu druhé čtvrtiny brno využilo několika zaváhání v kombinaci soupeřek a postupně získalo až třináctibodový náskok. Volnější obranou hrou před poločasem ho však prohospodařily. Po změně stran se Pražanky ještě jednou pokusily o zvrat a snížily na čtyřbodový rozdíl 38:42. Hráčky Gambrinusu ale zápolily s přesnou koncovkou a obtížně se dostávaly do střeleckých pozic.

Na hráčkách obou týmů už byla patrná únava z náročné série, která se projevovala v častých nepřesnostech a chybách. Týmu USK Praha, v kterém se střelecky chytla mladičká Elhotová, ale docházely dříve síly a Brňanky zasadily v závěru třetí čtvrtiny soupeřkám rozhodující úder. Při průhledných kombinačních akcích USK často získávaly míče a z rychlých protiútoků zvyšovaly svůj náskok. Závěr už proběhl úplně pod kontrolou Brna, trenér Bobrovský dal postupně příležitost i všem hráčkám z lavičky.

Autoři: Lidovky.cz, ČTK