130 let
Česká plavkyně Simona Baumrtová

Česká plavkyně Simona Baumrtová | foto: ČTK

Baumrtová vedla, v cíli dvoustovky ale vytuhla a dohmátla pátá

Sport
  •   19:12
BERLÍN - Skvělý start, skvělých 170 metrů, během nichž se dostala do vedení až sedm desetin. Jenže závěr finále mistrovství Evropy české znakařce Simoně Baumrtové nevyšel a v závodě na 200 metrů dohmátla pátá.

Dvaadvacetiletá plavkyně z Chomutova má ve sbírce 12 medailí z vrcholných akcí, z dlouhého bazénu však jedinou. Na minulém šampionátu v Debrecínu byla bronzová a před odjezdem do Německa pronesla: "Doufám, že to teď bude ještě lepší."

Své semifinále Baumrtová vyhrála v čase 2:10,22 minuty a byla třetí nejrychlejší. Naděje na úspěch žila, česká rekordmanka snila o obhajobě.

Více než sekunda od medaile

Po startu se provlnila do vedení a na první obrátce vedla o 63 setin před Němkou Mensingovou. Po sto metrech měla náskok 58 setin, na poslední obrátce ještě 55 setin. Jenže pak české rekordmance došly síly a klesla na 5. místo.

Čas: 2:10,99. Tedy 96 setin za vlastním národním maximem. Ani jeho zopakování by však na medaili nestačilo. Od medaile ji dělila sekunda a dvě desetiny.

Teď ji čeká oblíbená stovka

Potřetí se Baumrtová odrazila z bloků, osm startů ji ještě v Berlíně čeká. A teď je před ní nejoblíbenější stovka, z níž má i největší úspěchy a kde si také dávala největší šance. "Ale i dvoustovka je slušná," předvídala největší česká naděje v Berlíně.

Na této trati letos posunula český rekord, i když šla tehdy do závodu z tréninku. Na evropský šampionát sice ladila, na pódium to však nestačilo.

Prsařka Petra Chocová, která v dopoledním bloku na stovce překonala český rekord, ve svém večerním semifinále dohmátla třetí v čase 1:07,70, tedy 4 setiny za svým novým maximem, a poplave středeční finále s šestým nejlepším časem. Martina Moravčíková z 12. místa nepostoupila (1:08,38).

Autor: