130 let

Tomáš Berdych | foto: ČTK

Doporučujeme

Berdych musí na průlom počkat

Australian Open
  •   8:00
MELBOURNE/PRAHA - Přinutit Rafaela Nadala jásat po posledním míči se zdviženýma rukama a zaťatými pěstmi, to už něco znamená. Španělský tenista si oprávněně cenil ve čtvrtfinále Australian Open vítězství nad Tomášem Berdychem.

Po čtyřech hodinách a 16 minutách si český hráč vyslechl potlesk na rozloučenou, zatímco z obličeje vítěze sálala nefalšovaná radost.

"Byl to ode mě dobrý zápas, ale stále ne dost dobrý, abych Rafu porazil," prohlásil Berdych po vyřazení na prvním grandslamovém turnaji roku.

Nárok na vítězství si mohl dělat poměrně dlouho – až do konce druhého setu. V prvním vyhrál tie-break a jeden míč mu chyběl také k zisku druhého. Až do tohoto momentu byl Berdych jasně lepší.

BERDYCHŮV ÚČET

CO SE ČESKÉMU TENISTOVI POVEDLO?
* V žádném zápase vyloženě nezklamal. Všechny papírově slabší soupeře porážel s přehledem.
* Tie-breaky mu šly v Melbourne parádně. Zkrácenou hru na konci setu zvládl vyhrát v sedmi z osmi případů.
* V duelu s Nadalem dokázal jako první hráč na turnaji španělského favorita znervóznit a vzít mu také jeden set.

CO SE ČESKÉMU TENISTOVI NEPOVEDLO?
* Od wimbledonského finále v roce 2010 se nedostal na žádném grandslamovém turnaji mezi nejlepší čtyřku a stále to platí. Pokud se chce Berdych posunout v žebříčku výš ze současného sedmého místa, má nejvyšší čas to změnit.
* Nepodání ruky po zápase se Španělem Almagrem. Kritizované gesto na konci vítězného osmifinále v očích řady fanoušků připoutalo k Berdychovi až příliš negativní pozornosti.

Potom však nechal iniciativu na Nadalově raketě – Španěl se už nechtěl během večerního zápasu příliš zdržovat, vyhrál zbývající dva sety a připsal si desáté vítězství proti Berdychovi v řadě.

Úctyhodná série ale byla v ohrožení, Nadal si nemohl dovolit se šetřit, vítězné míče nedostával zadarmo. "Ve třetím a čtvrtém setu jsem předvedl svoji nejlepší hru, jakou jsem tady kdy ukázal," ocenil nepřímo Berdycha.

Ve prospěch favorita nakonec rozhodla větší odolnost v kritických momentech. "V každém zápase se vyskytne několik drobných, ale důležitých zápletek. Berdych při nich musí být příště psychicky ještě odolnější, i když je v tom lepší než dřív," domnívá se bývalý daviscupový reprezentant Tomáš Šmíd. "Jsou to malé nuance, ale tak to chodí při posledních kolech na grandslamech. Na chvíli povolíte, a ostatní vás slupnou jako malinu."

Zbývá udělat poslední krok

Navzdory tomu, že v Melbourne dosáhl Berdych stejného výsledku jako minulý rok, nelze pominout vzestup v jeho tenisovém projevu. Loni ve čtvrtfinále kladl proti Novaku Djokovičovi mnohem slabší odpor a současné světové jedničce nedokázal vzít ani set, ve dvou z nich se zmohl na jednu hru.

Teď už je z něj cítit větší hlad. "Také vnímám posun. Tohle určitě není můj strop," vzkázal šestadvacetiletý Berdych od protinožců. Dá se mu to věřit. Během minulého roku se vyhnul větším výpadkům, pevně se usadil v nejlepší desítce světového žebříčku a vypadá stále více připravený na průlom do absolutní tenisové špičky.

Zatím k němu u sedmého nejlepšího hráče nedošlo. "Zbývá mu udělat poslední krok," předvídá Šmíd.

Už dnes se fanoušci dozvědí, jestli semifinálové duely zůstanou v Austrálii obsazené nejvýš nasazenými hráči. Po včerejšku bylo jisté, že Nadala v prvním z nich vyzve Roger Federer, který ve svém tisícím zápase v kariéře neměl proti del Potrovi zdaleka tolik práce jako Nadal proti Berdychovi. Během dneška se k nim mohou připojit Novak Djokovič a Andy Murray, oba měli svoje čtvrtfinálové zápasy teprve před sebou.

Právě do jejich společnosti by Berdych příště rád patřil. Už mu mnoho neschází.

Autor: Petr Adam