130 let

Kateřina Siniaková slaví postup do semifinále Billie Jean King Cupu ve skotském Glasgow. | foto: AP

Češky přehrály Američanky a jsou v semifinále BJK Cupu. Zazářila Siniaková

Sport
  •   17:43aktualizováno  23:31
České tenistky díky výhře nad Američankami 2:1 postoupily do semifinále Poháru Billie Jean Kingové. V klání ve skotském Glasgow přinesla první bod Markéta Vondroušová, která porazila Danielle Collinsovou dvakrát 6:3. O velké překvapení se poté postarala Kateřina Siniaková, jež zaskočila světovou sedmičku Coco Gauffovou 7:6 a 6:1. Výběr USA pak ve čtyřhře jen snížil, semifinálový duel sehrají Češky v sobotu proti Švýcarkám.

Po čtvrteční výhře nad Polkami zdolaly svěřenkyně Petra Pály ve skupině i soupeřky ze zámoří. První bod proti Američankám zajistila Vondroušová, která hrála svůj premiérový singl na letošním finálovém turnaji Billie Jean Kingové. A počínala si skvěle, Collinsovou porazila dvakrát 6:3.

Možná nečekaná nominace Siniakové do druhého singlového zápasu dne se kapitánu Pálovi vyplatila. Česká tenistka předvedla na kurtu příjemné překvapení, když porazila Gauffovou 7:6 (7:1), 6:1.

„V úvodu jsme byly obě nervózní, ale snažila jsem se myslet, že bodová výhoda je na naší straně. Chytla jsem začátek tiebreaku, nesoustředila jsem na stav, doufala jsem, že to dotáhnu. Jsem nadšená, že to skončilo tak, jak to skončilo, postupu si neskutečně vážíme,“ vyprávěla česká hrdinka po zápase pro ČT sport.

Úvod utkání by si netroufl tipovat žádný z fanoušků. Z Gauffové sršela nervozita, čehož si Siniaková samozřejmě všimla a zahájila zápas brejkem.

Američanka si uvědomovala důležitost utkání a Siniakovou nechtěla nechat utéct na rozdíl dvou gamů. Proto si ztracený servis vzala hned zpět, když česká tenistka v rozhodující výměně zahrála míček za základní lajnu.

Kateřina Siniaková v krkolomné pozici na Billie Jean King Cupu ve skotském Glasgow.

Servis si obě soupeřky navzájem vzaly i podruhé, ani jedna ale získaný brejk nedokázala potvrdit. První sadu tak rozhodoval až tiebreak, ve kterém byla lepší česká hráčka. Gauffová ve zkrácené hře propadala nervozitě a vzteky mrskala raketou, naopak klidná hlava a přesné údery zajistily Siniakové jasné vítězství 7:1.

V ten moment dělil Češky jen jeden set od postupu do semifinále.

Zkušenosti z reprezentačních turnajů pomohly české hráčce i ve druhé sadě, která sice ze začátku vypadala vyrovnaně, Gauffová ale postupem času ztrácela a výměny začala kazit. Siniaková si na konci vychutnala sladkou exhibici, když na kurtu už jasně dominovala.

Vondroušová zajistila první bod

Podobně dominantní výkon předvedla v první dvouhře Vondroušová, která naskočila do svého prvního singlu na letošním finálovém turnaji BJK Cupu. Světovou čtrnáctku Collinsovou přehrála dvakrát 6:3.

„Bylo to těžké, soupeřka měnila tempo hry. Sice to vypadalo, že už zápas vzdala, ale nebylo tomu tak, i proto mě vítězství hřeje,“ komentovala po zápase.

Češka vstoupila do utkání o něco hůře než soupeřka, na její měkké údery odpovídala Collinsová tvrdou hrou. Vyrovnané síly se ukázaly ve čtvrtém gamu, ve kterém se tenistky přetahovaly neskutečných 22 fiftýnů. Hra lépe dopadla pro americkou hráčku, která povedeným závěrečným returnem získala brejk.

Ztracený servis si chtěla vzít Vondroušová zpět, což se jí povedlo hned v následujícím gamu. Collinsová začala být nejistá na prvním podání a česká tenistka využívala pomalého druhého servisu k přesným returnům.

Soustředěná Markéta Vondroušová na Billie Jean King Cupu ve skotském Glasgow.

Stoupající nervozita Američanku polívala i nadále, devětkrát za sebou netrefila první podání a v úvodním setu udělala celkem tři dvojchyby. Česká tenistka nenechala bez povšimnutí žádné ze soupeřčiných zaváhání a v sedmém gamu znovu zaútočila na brejk.

Skóre 1:3 Vondroušová díky dvěma brejkům otočila na slibné 4:3, a tak jí stačila jistota na podání.

Za 43. minut udělala první důležitý krok k celkovému vítězství.

Ve druhé sadě sledovali diváci úplně jiný tenis. Češka soupeřku definitivně zlomila, Collinsová na kurtu působila nejistě a dál kazila nejen první podání. Po třech gamech už Vondroušová vedla 3:0, americká tenistka do té doby získala pouze jeden fiftýn.

V následující hře, při jejíž poslední výměně poslala Češka míček daleko do autu, zastavila americká hráčka sérii osmi ztracených gamů v řadě.

V závěru zápasu se sice pokusila průběh zvrátit, ale ani několika povedenými údery nedokázala českou hráčku výrazně ohrozit. Vondroušová tak za necelou hodinu a čtvrt nasměrovala reprezentantky k postupu do sobotního semifinále.

Plíškové se v Glasgow nedaří

Závěrečná čtyřhra se dohrávala už za rozhodnutého stavu 2:0, a tak byla v podstatě pouhým tréninkem pro dvojici Karolín Plíškové a Muchové.

První jmenované se ve Skotsku zatím příliš nedaří. Ve čtvrteční dvouhře se trápila, nejistá byla také v deblovém páru. Na kurtu proti Taylor Townsendové a Madison Keysové působila nejistě, nechávala běhat jen svou parťačku, sama příliš povedený výkon nepředvedla.

S Muchovou nakonec podlehly americké dvojici dvakrát 3:6.

Švýcarky ovládly skupinu A

Češky se v sobotu v semifinále střetnou se Švýcarkami, které si po Itálii poradily i s výběrem Kanady a ovládly skupinu A.

Viktorija Golubicová sice v první sadě proti o osm let mladší Biance Andreescuové prohrála, zápas ale dokázala otočit a nakonec zvítězila 2:6, 6:3, 6:4. Do druhé dvouhry naskočila olympijská vítězka Belinda Bencicové, která si po setech 6:0, 7:5 hladce poradila s loňskou finalistkou newyorského grandslamu Leylou Fernandezovou.

Autor: Markéta Plšková