130 let

Vlajkonoš Tonga Pita Nikolas Taufatofua. | foto: Reuters

Bláznivý Tonžan Taufatofua chce na olympiádě po taekwondu a běhu na lyžích startovat na kajaku

Sport
  •   8:00
SZEGED - Tonžan Pita Taufatofua je znovu v akci. Muž, který se poprvé blýskl na hrách v Rio de Janeiru tím, že byl polonahý, chce během čtyř let jet na třetí olympiádu a to pokaždé v jiném sportu.

Netrefit strom a dojet před zhasnutím, to jsou skromné cíle lyžaře z Tongy

Taufatofua zahájil na mistrovství světa v rychlostní kanoistice v Szegedu svou snahu představit se na třetích olympijských hrách ve třetím různém sportu. 

Po účasti v Riu de Janeiro v taekwondu a loňském startu v Pchjongčchangu v běhu na lyžích by se exotický sportovec rád probojoval do Tokia na kajaku.

Pětatřicetiletý Taufatofua při svých olympijských účastech zaujal už během slavnostních zahájení, na nichž hrdě nesl vlajku Tongy. A byl do půlky těla nahý, šel jen s tradiční rohoží kolem pasu. 

Na závěrečném ceremoniálu nesměl chybět Pita Taufatofua z Tongy.

Teď se chce zapsat do historie jako první sportovec v moderní éře, jenž se zúčastní tří olympiád za sebou v různých odvětvích.

Snahu kvalifikovat se do Tokia zahájil ve středeční rozjížďce v kajaku na 200 metrů. V cíli byl beznadějně poslední, ale spokojený. „Sedím ještě stále v lodi, což byl jeden z mých cílů. Ten si teď můžu odškrtnout,“ řekl.

Začátek byl přitom dramatický. Taufatofua měl velké problémy vmanévrovat svou kanoi do startovního postavení, první pokus musel vzdát a obkroužit jedno kolo, zatímco soupeři trpělivě čekali. 

Když se Tonžan na druhý pokus přece jen blížil ke startu a silou vůle udržoval rovnováhu, rozhodčí závod zahájili.

Navzdory problémům na startu se Taufatofua dostal do cíle, v čase 58,19 téměř 25 sekund za vítězem své rozjížďky. 

„Je to osobní rekord. Pořád to bylo lepší než můj první pokus v taekwondu,“ uvedl spokojeně syn tonžského otce a australské matky.

Ve čtvrtek Taufatofua absolvoval další jízdu na deblkajaku s Malakaiem Ahokavou. I tentokrát posádka dojela do cíle, i tentokrát s velkým odstupem poslední. 

„Jeli jsme na lodi, na které na Tonze staří lidé přejíždějí mezi ostrovy. Je hodně stabilní, ale také pomalá. Upřímně však říkám, že bychom pádlovali klidně i na nafukovacím lehátku, kdybychom museli,“ řekl Taufatofua, jenž na deblkajaku trénoval s Ahokavou jen šest dnů.

Pita Taufatofua z Tongy v cíli závodu na 15 km volnou technikou.
Obrázek není k dispozici

Kanoistika je pro něj coby reprezentanta ostrovního státu nejpřirozenějším sportem. „Věděl jsem, že můj další sport musí mít něco společného s vodou. Té máme u nás dost,“ smál se.

Při své první olympijské účasti v taekwondu vypadl Taufatofua po drtivé porážce v prvním kole, loni v Pchjongčchangu podle svých slov prožil hodinu utrpení v běhu na 15 km, ale poslední mezi lyžaři neskončil. 

Aby se kvalifikoval z MS do Tokia, musel v Szegedu skončit do pátého místa, čemuž byl na míle vzdálen. 

Nyní musí doufat v únorové kontinentální soutěže, nebo v pozvání Mezinárodního olympijského výboru, což je asi nejpravděpodobnější varianta.

Autoři: lar, ČTK