Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Blíží se konec éry královny Martiny? Sáblíková po 13 letech neuspěla na 5000 m

Sport

  15:24aktualizováno  16:07
Tomaszów Mazowiecki / Praha - Rychlobruslařka Martina Sáblíková obsadila páté místo v závodu na 5000 metrů na Světovém poháru v Polsku a přišla o vedení v průběžném pořadí seriálu dlouhých tratích. Zdravotně indisponovaná trojnásobná olympijská šampionka chyběla na nejdelší ženské trati na stupních vítězů poprvé od prosince 2005.

Martina Sáblíková (ilustrační foto) foto: Reuters

„Výkon Martiny ovlivnila náhlá zdravotní indispozice, od rána zvracela a nebylo jí vůbec dobře. Na to, v jakém byla stavu, odjela závod suprově,“ řekl Sáblíkové trenér Petr Novák.

Závod vyhrála olympijská vítězka z Pchjongčchangu na pětce Nizozemka Esmee Visserová, za kterou Sáblíková zaostala o 6,08 sekundy. Druhá skončila Kanaďanka Isabelle Weidemannová a třetí byla Ruska Natalija Voroninová. Nikola Zdráhalová skončila v divizi A na posledním dvanáctém místě.

Jednatřicetiletá Sáblíková se představila již ve čtvrté rozjížďce a časem 7:11,26 se dostala do čela výsledkové listiny. Hned po ní se na start postavila Visserová, která již po čtyřech kolech na mezičasech vedla a postupně zvyšovala svůj náskok. Nová vedoucí žena SP nakonec výkonem 7:05,18 vytvořila nový rekord dráhy.

Martina Sáblíková slaví stříbro na 5000 metrů na ZOH 2018.
Martina Sáblíková slaví stříbro na 5000 metrů na ZOH 2018.

„Rozmýšleli jsme se, jestli Martinu do závodu vůbec pustit, ale tohle člověk musí nechat na ní. Ona ví nejlépe, jak se cítí. Chtěla jet pro nějaké body do celkového hodnocení Světového poháru - a páté místo ji udržuje ve hře,“ uvedl Novák.

S ohledem na zdravotní stav Sáblíkové považoval výsledek z Tomaszóva za úspěch. „Všichni jsme viděli, že to nebyla Martina, jakou známe, ale páté místo v téhle situaci beru, protože jí opravdu bylo špatně. To není výmluva, ale fakt. Už při rozbruslení obkroužila pět kol a hned slezla z ledu dolů, protože se cítila hrozně slabá,“ dodal reprezentační kouč.

Rychlejší než Sáblíková byla i soupeřka Visserové v rozjížďce Kanaďanka Ivanie Blondinová a následně Sáblíkovou porazily také Weidemannová a Voroninová. Sáblíková tak v SP klesla z prvního na čtvrté místo, na vedoucí Visserovou však ztrácí jen sedm bodů.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!