130 let
Martina Sáblíková s koučem Petrem Novákem.

Martina Sáblíková s koučem Petrem Novákem. | foto: ČTK

Bronz z Londýna by byl krásný. Ale zima je víc

Sport
  •   10:30
PRAHA - Žádné překvapení. Cenu Jiřího Gutha-Jarkovského za nejlepší sportovní výkon loňského roku si ze zasedání Českého olympijského výboru odnesla hrdinka olympijských her z Vancouveru Martina Sáblíková. Brzy čtyřiadvacetiletá dvojnásobná šampionka v rychlobruslení už ale myslí na další sezonu. "Ze začátku mi ta přestávka přišla krátká, ale už se těším na to, až se do toho zase dostanu. Ta dřina mě stále baví," vyprávěla čerstvě oceněná šampionka.

Letošní sezona bude ale v mnohém specifická. Sáblíková se kromě tradiční přípravy na zimní ovály pokusí i o kvalifikaci na mistrovství světa v cyklistice. Cíle (především trenéra Petra Nováka) jsou ale ještě o stupínek dál: umístění do desátého místa na světovém šampionátu a následná cesta do olympijského Londýna příští rok.

"Pokud se podaří uspět na mistrovství republiky, zaměříme se na kolo víc. Třeba na úkor kolečkových bruslí," vysvětluje kouč Novák. "Do republiky ale nehodlám na přípravě nic měnit. Kdybychom uspěli, budeme mít ještě rezervy na zdokonalení." O tom, že by nemusely být z kategorie sci-fi, svědčí předchozí výsledky Sáblíkové z cyklistiky.

Už v roce 2007 byla třetí na mistrovství Evropy do 23 let v časovce, loni navíc zcela deklasovala českou špičku na národním šampionátu – vyhrála časovku jednotlivkyň, dvojic s Martinou Růžičkovou i závod s hromadným startem. Přesto se sama snaží zůstat nohama na zemi. "Pro mě je to neuvěřitelné, že bych se mohla dostat na mistrovství světa, a dokonce tam skončit v první desítce. Uvidíme, jak dopadne republika," říká Sáblíková.

Martina Sáblíková.

Plánům trenérského mága Nováka, který ji dovedl k mnoha titulům mistryně světa i světovým rekordům, ale stejně nejspíš odporovat nebude. Proč taky. Nebyla by první rychlobruslařkou, která by startovala v cyklistice na letních olympijských hrách. Kanaďanka Clara Hughesová vybojovala v Atlantě 1996 dokonce dvě bronzové medaile v závodě s hromadným startem i v časovce.

"Právě s Clarou se o tom Martina už několik let hodně baví. A ona jí jednoznačně říkala: Jdi do toho. Ty na to máš!" prozradil Novák, v jehož myšlenkách se sice hodně vysoko, ale přesto někde v dosahu houpá také cenný kov. "Nepustím ji do jámy lvové, aby jela nějaké 15. nebo 20. místo. Můj sen opravdu je, aby můj závodník jel na letní hry, ale musí mít šanci minimálně na bronzovou medaili," upozorňuje.

Martina Sáblíková a Claudia Pechsteinová.

Ale co kdyby se stalo, že bude muset slavná rychlobruslařka omezit zimní sezonu na úkor té letní? Obětovala by například zlato z mistrovství světa za olympijskou medaili? "Asi vím, co řekne trenér, ale pro mě osobně je zlato z mistrovství světa v rychlobruslení rozhodně víc," kroutila hlavou Sáblíková. Kouč však opravdu nezklamal.

"Pro mě by ten bronz z olympiády zlato vyvážil. Moc lidí tohle nedokázalo. Navíc kdyby byla v takové formě, tak nějaké zlato z rychlobruslení stejně přiveze," usmíval se tajuplně šedovlasý kouč. Medaile z Londýna určitě bude viset hodně vysoko. Na druhou stranu totéž říkali experti i před pěti lety, když Novák rozhlašoval do světa, že ze Sáblíkové bude jednou olympijská vítězka. I přesto, že tu není žádný dlouhý ovál...

Autor: Ondřej Suchan