130 let
Brückner je tradičně konzervativní.

Brückner je tradičně konzervativní. | foto: ČTK

Brückner: Ztráta Rosického je citelná

Sport
  •   9:34
PRAHA - Když na posledním mistrovství Evropy v Portugalsku dovedl reprezentaci ke třetímu místu, jeho tým drtil soupeře smrtící ofenzivní silou. O čtyři roky později už musí fotbalový trenér Karel Brückner před posledním velkým šampionátem své kariéry hledat pro národní tým jinou zbraň.

"Náš projev se změnil, už to nebude taková ofenzivní smršť jako v Portugalsku. Neznamená to ale, že budeme jen bránit. Jen musíme zhodnotit své reálné možnosti a přizpůsobit jim svoji hru,“ říká český kouč.

Před čtyřmi lety vám záložní řadu plnou hvězd záviděl celý svět. Jak to bude letos?
Tehdy to byla výjimečná kvalita hráčů, které hned tak dohromady nedáte. Současné záložníky bych ale nezatracoval, také si říkají o místo na slunci. Jen se budou prezentovat jiným stylem.

Velkou ránou je pro vás ztráta Rosického. O kolik bude reprezentace bez něj slabší?
Nechci to zakrývat, je to ztráta. Nemůžeme si ale hledat alibi, že bez Tomáše nelze splnit cíl, tedy postup ze základní skupiny. Musíme si s tím poradit. Vím, že nominace Portugalska je zvučnější, ale velká jména ještě nezaručí úspěch.

Který z týmů pro vás tedy bude v základní skupině nejsilnějším soupeřem?
Právě Portugalsko, ale vidím i houževnaté Švýcary, jejichž síla bude v domácím prostředí narůstat. A Turecko také nebude žádný outsider, i když je ze všech tří soupeřů nejméně čitelné. Proto tvrdím, že všechny čtyři týmy mají šanci postoupit ze skupiny.

Na soustředění jste nakonec nevzal žádné náhradníky. Váhal jste hodně, jestli vzít víc hráčů?
Vždy to má pozitiva i negativa. Širší nominace může vnést do týmu zbytečnou nervozitu, proto mám radši tu druhou variantu. Jenže teď tady máme několik hráčů, kteří toho kvůli zdravotním problémům moc nenahráli. Proto asi nakonec vezmeme i dva hráče navíc.

Prvním na řadě by měl být záložník Radek Šírl. Naznačíte, kdo má kromě něj šanci?
Ne, to já znám, to by se hned zase začalo spekulovat. Ti hráči by byli pod tlakem.

Spekulovalo se i o Janu Rajnochovi. Uvažoval jste o něm?
To bychom ale mohli spekulovat o dalších padesáti hráčích. Řeknu to jinak. Tito hráči byli vybráni tak, aby tvořili nejsilnější mužstvo.

Dá se také říct, že pokud Šírl nebude zdravotně v pořádku, bude tato nominace zároveň konečná?
Naznačil jsem, že ano. Ale ještě nikdy se mi nestalo, že nominace zůstane bez změn, pokaždé se objeví nějaké zranění. Proto jsou změny pravděpodobné.

Marek Matějovský musí vstřebávat zklamání ze sestupu z první ligy, potkat to může ještě další hráče. Nepoznamená je to?
S Markem jsem mluvil a nevypadá, že by byl nějak poznamenaný. Ne, jsou to už takoví hráči, že to musí zvládnout. K fotbalu patří úspěch i neúspěch.

Sám jste nedávno absolvoval operaci krční páteře. Zvládnete dva měsíce plné stresu?
Právě jsem byl u lékařů a dostal jsem oficiálně propouštěcí list. Jsem zdráv a schopen.

Může to ovlivnit vaše rozhodnutí skončit s kariérou po turnaji?
Určitě ne. Na tom se nic nemění.

Autor: Pavel Kalouš