130 let

Nicole Vaidišová na Australian Open | foto: ČTK

Česká jednička na grandslamu postoupila

Sport
  •   15:46
MELBOURNE - V dnešní zápasy prvního kola grandslamového Australian Open se českým tenistům celkově nevydařil. Uspěly pouze Iveta Benešová a Nicole Vaidišová. S turnajem se naopak rozloučili Ivo Minář, Robin Vik, Pavel Šnobel, Tomáš Zíb, Lucie Šafářová i Eva Birnerová.
Benešová po velkém boji porazila Japonku Riku Fudžiwaraovou 2:6, 6:1 a 7:5, šestnáctá nasazená Vaidišová povolila jen čtyři hry Bělorusce Anastasii Jakimovové. Ve druhém kole čeká nejlepší českou tenistku Ruska Anna Čakvetadzeová, Benešová se utká s turnajovou pětkou Mary Pierceovou z Francie.

Vik měl blízko k překvapení na účet třetího nasazeného Lleytona Hewitta. Český tenista vedl v zápase s domácím favoritem 2:1 na sety a ve čtvrté sadě za stavu 6:5 podával na vítězství, ale nabídnutou šanci nevyužil. Klíčový servis prohrál čistou hrou a sadu pak ztratil v tie-breaku. V pátém setu rychle prohrával 1:3, pak sice ještě dokázal vyrovnat na 3:3, ale to bylo z jeho strany vše. Hewitt se nakonec po třech hodinách a 46 minutách radoval z vítězství 6:4, 2:6, 5:7, 7:6 a 6:3.

Šnobel po úspěšné kvalifikaci v zápase s Nizozemcem Raemonem Sluiterem sice vyhrál druhou sadu 6:2, ale zápas prohrál 1:3. Skončila i pro Eva Birnerová, která v prvním kole nestačila na Rakušanku Sybille Bammerovou. Zíb v zápase s patnáctým nasazeným Juanem Carlosem Ferrerem prohrál první set těsně 5:7, ale pak už
se španělským soupeřem nedokázal držet krok. Ve druhé sadě dostal kanára, ve třetím setu uhrál jen dvě hry a za hodinu a půl se s turnajem rozloučil.

Hingisová postoupila
Při návratu do Melbourne uspěla trojnásobná vítězka tohoto turnaje Martina Hingisová. Švýcarská tenistka, která se na kurty nedávno vrátila po více než tříleté pauze, v prvním kole povolila nasazené třicítce Věře Zvonarevové z Ruska jen tři hry a za 65 minut vyhrála 6:1, 6:2. V dalším zápase ji čeká Finka Emma Laineová.

Nejvýše nasazený Roger Federer neměl v prvním kole problémy s Denisem Istominem. Uzbeckému tenistovi povolil jen sedm her a hladce postoupil. V ženské dvouhře bez problémů postoupila druhá nasazená Kim Clijstersová, která Korejce Čo Jun-čong ve druhé sadě nadělila kanára. Naopak trojka turnaje Amélie Mauresmová musela hrát tři sety. Úvodní sadu duelu s Číňankou Sun Tchien- tchien francouzská favoritka prohrála 4:6, ale v dalších dvou setech ztratila už jen dvě hry a překvapení nepřipustila.
Autor: Lidovky.cz