130 let

České basketbalistky v předchozím utkání s Belgií | foto: FILIPPO MONTEFORTEAFP

Češky si udržely naději na olympiádu

Sport
  •   18:12
CHIETI - České basketbalistky dnes porazily na mistrovství Evropy Belgii vysoko 75:50 a v neděli si tak zahrají o páté místo. V něm se neúspěšné obhájkyně titulu utkají s Litvou nejen o konečné umístění, ale také o účast v kvalifikačním turnaji na olympijské hry v Pekingu v příštím roce.

Dnešní zápas se odehrál od prvních minut v režii českých basketbalistek. Koncentrovaný výkon podtrhly svěřenkyně Jana Bobrovského pohyblivou defenzivou, rychlými protiútoky a přesnou koncovkou. Belgičanky působily naopak těžkopádným dojmem, stopy na jejich mátožném výkonu zřejmě zanechala páteční pozdně večerní čtvrtfinálová prohra se Španělskem.

Hře Belgičanek chyběla myšlenka, pomalá souhra jim neumožňovala dostat se do střeleckých pozic. Po sedmi minutách vedly české basketbalistky 17:2 a teprve v závěru umožnily soupeřkám částečně zkorigovat výsledek. Už po šesti minutách tak mohli trenéři Bobrovský s Luborem Blažkem sáhnout k prvnímu střídání a Machovou a Večeřovou vyměnily Hartigová s Uhrovou, postupně zasáhla do hry i Mokrošová.

Z herní krize se snažila vytáhnout Belgičanky jejich největší hvězda Wautersová a při jejím bránění sbíraly české pivotky osobní chyby. Českému týmu se ale dařilo většinou ubránit kombinace soupeře mířící k jeho nejlepší střelkyni do podkošového prostoru. Navíc ve druhé čtvrtině na sebe upozornila dvěma přesnými tříbodovými střelami Hartigová a zakončení vycházelo i rozehrávačce Uhrové. Naopak na rozdíl od úterního vzájemného zápasu v osmifinálové skupině ve Vastu se Belgičankám nedařila vůbec střelba z dálky.

Po změně stran se na čas zasekla českým basketbalistkám koncovka. Belgičanky zvýšily bojovnost a také agresivitu v obraně a začaly ukrajovat z vysokého manka až na rozdíl deseti bodů (33:43). Schylovalo se k dramatické zápletce, neboť pivotky Hartigová a Kulichová nasbíraly brzy čtyři osobní chyby při bránění Wautersové, chladnokrevná střelkyně Uhrová však nekompromisně sebrala Belgičankám poslední naději na zvrat.

Její tříbodové koše přispěly po půlhodině hry k vysokému vedení 58:37. To už dodalo v závěrečné čtvrtině zápasu jednoznačný vývoj. Na palubovku se postupně dostaly všechny zbývající hráčky, unavené Belgičanky už dohrávaly bez Wautersové i dalších opor a boj o obrat vzdaly.

Výsledek - skupina o 5. až 8. místo:
Česká republika - Belgie 75:50 (20:7, 39:24, 58:37)
Nejvíce bodů: Uhrová 15, Vítečková 14, Hartigová 11, Večeřová a Kulichová po 8, Veselá 7, Elhotová 5, Machová 4, Mokrošová 2, Svobodová 1 - Wautersová 17, Leemansová a Wambeová po 7. Rozhodčí: Mattioli (It.), Dmitrijev (Běl.), Kremerová (Něm.). Trestné hody: 19/16 - 18/12. Fauly: 19:20. Trojky: 7:0. Diváci: 800.

Autor: ČTK