130 let

I několik hodin před olympiádu se konají protesty proti čínské politice. Na snímku se snaží prolomit policejní kordon Tibeťané v Novém Dillí. | foto: RAVEENDRAN AFP

Číňané slyšeli z rádia kritiku své vlády

Sport
  •   12:30
PEKING/PAŘÍŽ - Mezinárodní organizace Reportéři bez hranic (RSF) asi na deset minut přerušila vysílání pekingské rozhlasové stanice a odvysílala vlastní vstup, v němž vyzvala Čínu k propuštění politických vězňů. RSF uskutečnila pirátské vysílání na protest proti čínské cenzuře médií v 8:15 místního času (02:15 SELČ), zhruba 12 hodin před zahájením olympijských her.

Vysílání na místní rozhlasové frekvenci 104.4 FM mimo jiné odsoudilo čínskou kontrolu zpravodajských médií. "Čína je přísně cenzurovanou zemí a naším cílem při tomto vysílání je kritizovat čínskou vládu," řekl v čínštině moderátor posluchačům, z nichž mnozí byli zmateni, když pirátské vysílání nečekaně přerušilo oblíbené čtení románu na pokračování.

"Nechceme olympiádu, chceme lidská práva," dodal moderátor ve vstupu, který byl střídavě v mandarínské čínštině a ve francouzštině. Vyzval vládu k propuštění stovky vězněných Číňanů, kteří byli odsouzeni za publikování kritického zpravodajství a názorů především prostřednictvím internetu. Čína podle něj porušila slib, že během konání olympijských her umožní plnou svobodu slova a tisku.

"Chceme čínské vládě říct, že v den, kdy začíná olympiáda, budou moci lidé slyšet hlas, který si vláda nepřeje, aby poslouchali. Podle Vincenta Brossela, pařížského mluvčího RSF, naplánovala skupina zahájení vysílání tak, aby připadlo na dobu posledních hodin před zahájením olympiády. "Bylo to dvanáct hodin před začátkem her, tedy v době, kdy jsme chtěli, aby náš hlas bylo slyšet," řekl Brossel.

RSF uvádí, že její vysílání je první nepodléhající čínské státní kontrole od roku 1949, kdy komunistická vláda nastoupila v Číně k moci. To ovšem není zcela přesné, protože v roce 2002 zakázané duchovní hnutí Fa-lun-kung v některých částech Číny zahájilo pirátské televizní vysílání.

Za dodržování lidských práv dnes protestoval také osamělý aktivista v Hongkongu, který na místním mostě vyvěsil dva plakáty s nápisem: "Chceme lidská práva a demokracii." V Hongkongu v sobotu mají začít olympijské jezdecké disciplíny a několik prodemokratických skupin už chystá protestní akce v blízkosti hongkongských sportovišť.

Autor: Lidovky.cz