Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Co záda, pane Bernale? Na Tour by za něj mohli zaskočit i Carapaz a Sivakov

Sport

  9:49
Paříž - Ovládli sedm z osmi posledních ročníků Tour de France, ať už pod názvem Sky, nebo Ineos. Cyklisté dominantního britského týmu chtějí triumfovat i poosmé. Za tímto cílem však vyrazí se značně pozměněnou sestavou proti původním plánům. Bez dvou velikánů.

Poslední etapu, dlouhou 128 kilometrů, vyhrál jezdec stáje Lotto Soudal Caleb Ewan z Austrálie. foto: Reuters

Geraint Thomas, šampion Tour 2018, momentálně na Twitteru oslavuje Mezinárodní den psů a tvrdí, jak se těší na Giro, kam ho šéfové stáje poslali místo Tour.

Chris Froome, čtyřnásobný vítěz Tour, vyzývá své příznivce k podpoře boje proti rakovině, zpestřuje si přípravu i na horském kole a říká: „Je nostalgické, že mým posledním závodem v dresu Ineosu bude v říjnu Vuelta, kde jsem v roce 2011 poprvé pronikl mezi nejlepší.“

Letos byli oba na přípravném klání Dauphiné světelné roky vzdáleni od formy, s níž se Tour vyhrává.

Načež uslyšeli: Do Francie pojedeme bez vás, chlapci.

Šéf týmu Dave Brailsford tak reagoval na jejich slabou výkonnost a zároveň se snažil stvořit ideální atmosféru v týmu pro kolumbijského obhájce titulu Egana Bernala.

Kolumbijec Egan Bernal na ceremoniálu ke startu Tour de France 2020.
Poslední etapu, dlouhou 128 kilometrů, vyhrál jezdec stáje Lotto Soudal Caleb...

„Loni jsme zažili třenice v souvislosti s pozicí lídra Ineosu,“ připomíná pro Eurosport v roli pozorovatele a spolukomentátora závodu Alberto Contador. „Nechat doma ty dva je dobré pro blaho týmu. Ineosu se tak bude na Tour pracovat jednodušeji.“

Bernal je ze sestavy nadšený

Podle zákulisních indicií z britské stáje si 23letý Bernal skutečně oddechl, že Froome a Thomas v nominaci chybějí, nebyl si jist jejich bezvýhradnou podporou. Libuje si, že v sestavě figurují celkem čtyři cyklisté pocházející ze španělsky hovořících zemí, se kterými si dobře popovídá, a že v kopcích bude mít v zádech dva jezdce, kteří jsou mladší než britští třicátníci.

Richard Carapaz, 27letý Ekvádorec, loni ještě v dresu Movistaru překvapivě triumfoval na Giru. Letos v říjnu měl v Itálii obhajovat titul, ale Ineos ho stáhl na Tour.

Na ní se v týmu potká i s 23letým ruským mladíkem Pavlem Sivakovem, devátým na loňském Giru.

„Všichni tři jsme mladí. Užijeme si to,“ říká Bernal. „A máme k sobě i zkušené mazáky Kwiatkowského, Rowea a Castrovieja. Je to vybalancovaný tým.“

On sám má pak pro Ineos zařídit další žlutý dres z Paříže.

Pokud jeho tělo vydrží.

„Egan je tak mladý a nadšený, jeho entuziasmus je nakažlivý,“ říká Brailsford. „Má před sebou spousty let na špici. Není ani zdaleka pod takovým tlakem jako někteří třicátníci, kteří vědí, že mnoho dalších šancí už na Tour nedostanou.“

Po restartu sezony vyhrál Bernal závod Kolem Akvitánie, pak dojel druhý za Primožem Rogličem na Tour de l’Ain a byl za Slovincem z týmu Jumbo průběžně druhý i na Dauphiné, odkud však kvůli bolestem zad odstoupil.

„Egan je tak mladý a nadšený, jeho entuziasmus je nakažlivý,“ říká Brailsford. „Má před sebou spousty let na špici. Není ani zdaleka pod takovým tlakem jako někteří třicátníci, kteří vědí, že mnoho dalších šancí už na Tour nedostanou.“

Po restartu sezony vyhrál Bernal závod Kolem Akvitánie, pak dojel druhý za Primožem Rogličem na Tour de l’Ain a byl za Slovincem z týmu Jumbo průběžně druhý i na Dauphiné, odkud však kvůli bolestem zad odstoupil.

„To nic neznamená,“ tvrdí Sivakov. „Ladili jsme vrchol formy na třetí týden Tour, proto Egan předtím na soustředění absolvoval únavné dlouhé tréninkové bloky. Teprve nám ukáže, co umí.“

Sivakov, muž pro budoucnost

Také Carapaz musel v srpnu po pádu odstoupit ze závodu Kolem Polska, kde předtím vyhrál jednu z etap. Ale současná tréninková čísla má údajně velmi dobrá.

„Egan je náš jasný lídr a já ho na Tour v horách maximálně podpořím. Vsadíme vše na Egana,“ říká Ekvádorec.

Jenže co když Bernalova záda znovu nebudou v pořádku?

Ineos o jejich stavu dlouho mlčel, až v pátek Bernal v Nice prozradil, že jeho stav je sice lepší než na Dauphiné, ale že bez bolestí stále není.

Je předvídatelné, že tým bude v úvodních týdnech závodu chránit v popředí celkové klasifikace také Carapaze. Ten sice nemá s Tour žádné zkušenosti a směroval formu až na říjnové Giro, ale má být podle Brailsforda plánem B.

A role Sivakova?

Superdomestik do hor, zní prvoplánová odpověď.

Zároveň možná i kandidát bílého dresu pro nejlepšího mladíka.

Ve druhé polovině července přicházely z kempu Ineosu na Mt. Teide dokonce zprávy, že Rus má nejlepší výkonnost ze všech jezdců týmu. „Pavel létá,“ prohlásil tehdy Luke Rowe. „Je teď největší hrozbou,“ dodal Geraint Thomas.

Sivakov před sobotním startem Tour říká: „Budu v horách prospěšný Eganovi, jak dlouho to jen půjde.“

Svému lídrovi v srpnu obětavě pomáhal v Akvitánii, kde skončil za Bernalem celkově druhý, i v úvodu Dauphiné. Až na jednu krizi při stoupání na Col de Porte také tam ukazoval velkou vrchařskou sílu.

Sivakov se narodil v Itálii, vyrůstal ve Francii, bydlí v Andoře, reprezentuje Rusko a závodí za tým, jenž se stal pýchou Británie. Hovoří plynně pěti jazyky. Cyklistické geny zdědil po ruských rodičích. Otec v 90. letech třikrát startoval na Tour, matka je mistryní světa v týmové časovce.

„Nechali mě, ať si sport vyberu sám,“ vypráví. Věnoval se fotbalu, tenisu a judu, než se ve třinácti vrhl na cyklistiku. V kategorii do 23 let byl ve světě takřka neporazitelný, ale mezi dospělými se rozjížděl pomaleji než Bernal. Brailsford nicméně ujišťoval: „Pavel bude patřit mezi jezdce, kteří zajistí zářnou budoucnost naší stáje.“

Už loni na Giru měl pro Bernala pracovat. „Pak mi tři dny před odjezdem do Itálie kouč sdělil: Egan si zlomil klíční kost, lídrem budeš na Giru ty. Což byl pro mě šok. Na to jsem se nepřipravoval.“

Přesto obstál v Itálii se ctí a dokonce tam dlouho oblékal bílý dres, než mu ho uzmul Miguel Ángel López.

Také letos na Tour chce Sivakov v Bernalových službách získávat cenné zkušenosti.

Ale kdo ví, zda se loňská historie nebude opakovat.

Autor: