130 let

Roberto Heras | foto: ČTK

Cyklista Heras na Vueltě dopoval

Sport
  •   9:58
MADRID - Čtyřnásobný vítěz cyklistické Vuelty Roberto Heras (31) dopoval. Informaci potvrdili zástupci jeho stáje Liberty Seguros. Test odhalil zakázanou látku erythropoietin (EPO).

Heras nyní čeká jestli se ve vzorku B pozitivní výsledek potvrdí. Pokud ano, hrozí mu až dvouletý trest. Výsledek kontrolní analýzy bude znám do konce listopadu.

Pokud se přítomnost hormonu EPO potvrdí, rozváže Liberty Seguros s Herasem okamžitě smlouvu. Zatím ale tým věří, že "Heras bude schopen prokázat svou nevinu". 

Oficiální prohlášení týmu Liberty Seguros uvádí, že Heras neprošel dopingovou kontrolou po 20. etapě. V časovce jednotlivců tehdy Španěl obsadil druhé místo a upevnil si těsně před koncem vedení v závodě.

Výsledek testu věděl cyklista už 27.října, kdy jeho stáj informovala Mezinárodní cyklistická unie (UCI).

Zástupci týmu původně chtěli se zveřejněním počkat až do analýzy kontrolního vzorku.  V pondělí ale informace o Herasově dopingovém prohřešku prosákla do španělských médií.

Heras, bývalý týmový kolega Lance Armstronga v týmu US Postal, je jedním z nejlepších vrchařů ve světovém pelotonu. Na Vueltě zvítězil poprvé v roce 2000, od roku 2003 pak získal tři triumfy za sebou a na svém kontě tak má rekordní čtyři výhry.