Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Do Česka přijel kázat z USA o křesťanství. Teď trenér Harrod usiluje ve finále o zisk Czech Bowlu

Sport

  10:54
PRAHA/OSTRAVA - Domácí Paddock liga amerického fotbalu vstupuje do finále. Dnes na Městském stadionu v Ostravě ukončí buď domácí Steelers, nebo Prague Lions dlouhé čekání na zisk mistrovského titulu.

Hráči Prague Lions v čele s americkým trenérem Zachem Harrodem. foto: Jakub PláteníkReprofoto

„Lze očekávat nejvyrovnanější duel o titul v historii. Navíc bude okořeněn odvěkou rivalitou, která mezi Ostravou a Prahou panuje,“ prohlásil Filip Hobza, předseda České asociace amerického fotbalu (ČAAF). Ostatně, důkazem budiž, že za poslední tři roky pouze jednou jejich duel skončil větším než sedmibodovým rozdílem (jeden touchdown).

„Utká se nejlepší obrana s nejúčinnějším útokem,“ naznačuje Hobza, jehož slova potvrzují také čísla. Pražský tým zapisoval v útoku v průměru úctyhodných 42 bodů, ostravského rivala zase zdobila precizní obrana, která dovolovala soupeřům 13 bodů za zápas.

„Lvi“ díky drtivé ofenzivě také opanovali základní část, když z deseti zápasů vyhráli devět, Steelers zapsali jen o jeden triumf méně. Oba celky se utkaly hned na úvod soutěže a v březnové předehrávce 4. kola zvítězili Pražané 7:0, tedy díky jednomu jedinému touchdownu.

„Je pro nás výzvou překonat ostravskou obranu. Plán máme vymyšlený už více než týden,“ prohlásil trenér Lions Američan Zach Harrod, který v Česku žije s manželkou už patnáct let. Devětatřicetiletý rodák z Oshkoshu ve Wisconsinu se do Česka původně ani dostat neměl, pracoval pro křesťanskou organizaci, která ho chtěla poslat do Číny. „Projekt ale zkrachoval a druhou pobočku měl v Česku, tak jsem se vydal sem. Věděl jsem, že jste snad nejvíce ateistický národ na světě. Byla to výzva,“ vzpomíná s úsměvem.

Na své hráče však náboženskou víru nepřenáší. „Já to beru tak, že mě jenom americký fotbal neuživí. Mám rodinu a chci se o ni co nejlépe postarat, proto musím dělat ještě něco dalšího. Jsem trenérem našeho týmu a náboženská víra má vliv na to, jak trénuju. Chci, aby moji hráči viděli to, že má na mě náboženství pozitivní vliv, nechci jim ho však vnucovat,“ tvrdí Harrod.

Co od svých svěřenců ale vyžaduje, je, aby na něj mluvili česky. Dnes od 18.30 mohou společně ukončit třináctileté čekání Lions na titul. Ostravský rival opanoval finále Czech Bowlu dokonce naposledy v roce 1997.

Autor: