130 let

Alois Hadamczik | foto: Hynek Glos, Lidové noviny

Do Lotyšska míří sedm mistrů z Vídně

Sport
  •   15:45
PRAHA - Trenér hokejistů Alois Hadamczik zařadil do konečné širší nominace na mistrovství světa v Lotyšsku sedm obhájců zlata z loňské šampionátu ve Vídni. Ve výběru se objevila i šestice hráčů, kteří na únorových olympijských hrách získali bronz.
V osmadvacetičlenném výběru je jedenáct hráčů z NHL. Před čtvrtečním odletem do Rigy ještě z kádru vypadnou tři hráči z pole. Vedení národního týmu totiž čeká, jak dopadnou výstupní lékařské kontroly v NHL u obránce Marka Židlického z Nashvillu a útočníků Jana Bulise s Tomášem Plekancem z Montrealu. Na šampionát pojedou tři brankáři, osm obránců a čtrnáct útočníků.

V kádru je i bek Martin Richter z Liberce, který byl vyřazen před necelými dvěma týdny po přípravných zápasech se Slovenskem a musel se po znovuzařazení do mužstva vrátit z dovolené v Mexiku. Naopak z týmu, který ve Stockholmu reprezentoval na Euro Hockey Tour, vypadli beci Jan Novák, Jiří Hunkes, Martin Ševc a útočníci Jaroslav Kudrna, Jan Peterek a Jaroslav Kracík.

Útočník David Výborný z Columbusu, obránci Tomáš Kaberle z Toronta s Markem Židlickým a liberecký brankář Milan Hnilička byli jak ve výběru tehdejšího kouče Vladimíra Růžičky pro šampionát v Rakousku, tak v Hadamczikově kádru pro olympiádu v Itálii. Tam hráli také útočníci Jan Bulis z Montrealu s Martinem Eratem z Nashvillu.

Naopak v Turíně chyběli z úřadujících mistrů světa útočník Jan Hlaváč ze švýcarské Ženevy, bek Jan Hejda z Chimiku Moskevská oblast a gólman Adam Svoboda, který dokončil uplynulý ročník ve švédském klubu Timra.

Nejzkušenějším mužem v nominaci je Výborný, který odehrál již přes 200 reprezentačních zápasů a chystá se na jedenácté mistrovství světa. Z pěti už si přivezl zlatou medaili a ze dvou bronz. V Rize bude kapitánem českého týmu, který se musel vypořádat s řadou omluvenek. Do šampionátu v Rize vstoupí čeští hokejisté v pátek ve 20:15 proti domácímu Lotyšsku. V neděli je čeká ve skupině A v 15:15 Slovinsko a v úterý změří síly od 19:15 s Finskem.

Nominace na MS:
Brankáři:
Milan Hnilička (Liberec), Adam Svoboda (Timra/Švédsko), Tomáš Pöpperle (Eisbären Berlín/Německo)

obránci: Miroslav Blaťák (Zlín), Zdeněk Kutlák (České Budějovice), Jan Hejda (Chimik MO/Rusko), Lukáš Krajíček (Florida/NHL), Martin Škoula (Minnesota/NHL), Zbyněk Michálek (Phoenix/NHL), Tomáš Kaberle (Toronto/NHL), Marek Židlický (Nashville/NHL), Martin Richter (Liberec)

útočníci: Jaroslav Hlinka, Jan Marek (oba Sparta Praha), Jaroslav Bednář, Ivo Prorok (oba Slavia Praha), Zbyněk Irgl, Petr Hubáček (oba Vítkovice), Tomáš Rolínek (Pardubice), Jan Hlaváč (Ženeva/Švýcarsko), Petr Tenkrát (Kärpät Oulu/Finsko), Miloslav Hořava (MODO Hockey/Švéd.), David Výborný, Jaroslav Balaštík (oba Columbus/NHL), Patrik Štefan (Atlanta/NHL), Martin Erat (Nashville/NHL), Jan Bulis (Montreal), Tomáš Plekanec (Montreal/NHL)
Autor: Lidovky.cz