130 let

Místo pro malé diváky. Malí fanoušci fotbalové Sparty mají od včerejška na letenském stadionu svůj vyhrazený prostor. | foto: Hynek Glos, Lidové noviny

Dospělí? Jen v doprovodu dětí

Sport
  •   10:00
PRAHA - Fotbalová Sparta poprvé oddělila pět set míst a vytvořila z nich rodinnou tribunu. Zaplnila se ze tří čtvrtin.

Caparti v rudých trikách a sparťanských čepicích roztáhli šály a poctivě zakřičeli Sparta, Sparta. Pořadatel v modrém triku jim pod schody na ochozy pokreslil tváře červeno-žluto-modrou trikolorou. Sektor v rohu vysoko pod střechou na jedné straně oddělovala bílá igelitová páska a na druhé nové zábradlí. A platilo tady jedno důležité pravidlo: dospělým vstup povolen jenom v doprovodu dětí.

Fotbalová Sparta včera při ligovém zápase s Mladou Boleslaví v Toyota areně poprvé oddělila pět set míst a vytvořila z nich rodinnou tribunu. Zaplnila se ze tří čtvrtin.

„Vzal jsem rodinu na fotbal poprvé. Předtím jsem měl strach, všichni víme, co se tu občas děje. Ale je to výborný nápad. Když se to osvědčí, budeme chodit častěji,“ vyprávěl vousatý elektrikář René Loučim, který se s manželkou a dcerkou usadil až v předposlední řadě.

Problém? Hlavně přeběhlíci Přímo na proti nim tleskal zaplněný boleslavský kotel. Domácí ultras pak stáli na stejné tribuně jen o pár desítek metrů dál. Jejich pokřiky jsou právě v rodinném rohu nejméně slyšet, proto byl vybrán.

A když si dva mladíci, kteří do dětského sektoru proběhli pod páskou, chtěli pořádně zanadávat, rodiče je prstem výhrůžně položeným na ústa sami začali umravňovat.
Přeběhlíci byli jediným problémem, který novinka přinesla. Kraje sektoru měla ohlídat ochranka. Žádná tu zatím nestála, jen pořadatelé u ohraničených vchodů kontrolovali lístky. Třeba při derby, které zřejmě přinese boj o každé sedadlo, by takové zabezpečení nemuselo stačit. Chyby ale mají rychle zmizet.

Rodinná vstupenka pro tři fanoušky, z nichž jedním muselo být dítě do patnácti let, vyšla na dvě stě korun. Prodalo se jich 410.

Sparta dál bojuje o každého příznivce. Návštěvnost se už vytáhla k deseti tisícům diváků na utkání. Podle speciálního průzkumu se přitom dosud dvě třetiny návštěvníků stadionů řadily do skupiny pouhých dvanácti procent nejvěrnějších fandů. „Pro ty ostatní je potřeba odstranit některé bariéry a nebo je nějak motivovat,“ vysvětlila Petra Průšová, ředitelka agentury Millward Brown, jež průzkum vypracovala.

Právě o vyhrazený prostor pro rodiny byl zájem. Sparta s ním však nepřišla jako první. Dětský koutek už funguje v Liberci, hodně podobný rodinný sektor mají v Teplicích.

Některé juniory ale přestal souboj na hřišti za chvilku bavit. Ze sedaček se občas ozval křik a pláč. Pak stačilo sejít z tribuny a o pár metrů dál se hostesky, studentky pedagogické fakulty, postaraly o zábavu. Děti si mohly kopnout na bránu, zahrát stolní fotbálek nebo se ve foto stěně s vyříznutým obličejem proměnit na kapitána Sparty.

Autoři: Lidové noviny