130 let

Jaroslav Bába při kvalifikaci výškařů. | foto: GABRIEL BOUYS AFP

Dva Češi si skočí ve finále MS

Sport
  •   11:40
ÓSAKA - Poprvé v historii se finále MS zúčastní hned dva čeští výškaři. Ve velkém vedru se to v japonské Ósace povedlo Tomáši Janků a Jaroslavu Bábovi. Ten přitom kvalifikaci málem zaspal.
Naopak síly došly Svatoslavu Tonovi, jenž tak i při své druhé účasti na MS nepostoupil. Do finále se dostalo celkem patnáct závodníků, kteří zdolali výšku 229 cm.

Janků zvládl tíhu okamžiku bravurně, limit zdolal napoprvé a mohl si pak na přímém sluníčku nasadit na hlavu černou čepici s pirátským znakem. Nechal se prý inspirovat Jackem Sparrowem z filmové série o Pirátech z Karibiku.

Bába zase potvrdil svoji jedinečnou bilanci a opět na vrcholné soutěži ve finále nebude chybět. Třebaže loni prodělal operaci vážně zraněného odrazového kotníku, třebaže letos ještě tak vysoko jako dnes v kvalifikaci neskočil. "Zadarmo se nedám, ne?" usmíval se.

Už na tréninku prý tušil, že má formu, ale kvalifikaci málem propásl. Podařilo se mu totiž zaspat. Až půl hodiny před odjezdem autobusu ho vzbudil trenér. "Kdyby na mě nezaklepal, tak se nevzbudím, rychle jsem naházel nějaké věci do tašky," vyprávěl Bába.

Úsměvy úspěšné dvojice ostře kontrastovaly s výrazem vyřazeného Tona. Ten se jen držel za hlavu, dokonce vztekle zahodil tašku. "Cítil jsem, že to mám, všechno bylo nachystané výborně, ale prostě mi spadla třikrát laťka," pokrčil rameny. "Finále bude našlapané, předpokládal jsem, že bude potřeba skočit těch 229. Tak snad příště," dodal Ton.
Autor: Lidovky.cz