130 let

Patrik Eliáš naskočil po dlouhotrvající nemoci opět do zápasů NHL. | foto: ČTK

Eliáš na olympiádě? Proč ne

Sport
  •   18:23
NEW YORK/PRAHA - Vedení reprezentace má možnosti, jak zářícího útočníka New Jersey dostat dodatečně do nominace.

Olympiáda ještě není ztracená! Česká hokejová reprezentace může získat na poslední chvíli žolíka, který znásobí její ofenzivní sílu. Útočník New Jersey Patrik Eliáš zaznamenal ve svém druhém utkání po téměř roční pauze dva góly a dvě asistence a jasně si řekl o dodatečnou nominaci.

Pravidla diktovaná NHL jsou přitom nemilosrdná. Česko může ve své už uzavřené soupisce vyměnit hráče působícího v zámoří pouze ze závažného důvodu. „Tím je třeba zranění nebo nemoc. Na papíře to konkrétněji specifikováno není,“ tvrdí generální sekretář Českého svazu ledního hokeje Martin Urban. 

Může tedy Alois Hadamczik využít drobné mezery v regulích a vyřadit někoho z nominovaných útočníků? Podle odborníků by to neměl být velký problém... „Pokud se Hadamczik rozhodne, že chce dostat Eliáše dodatečně do týmu, tak Eliáš bude v Turíně hrát,“ naznačuje trenér Josef Augusta, který šéfoval lavičce na olympijském turnaji v Salt Lake City.

„Každé mužstvo si najde cesty jak udělat potřebné změny,“ dodává. Eliášovy čtyři body pomohly týmu New Jersey k vítězství 5:4 nad Montrealem. Devětadvacetiletý útočník byl navíc jmenován hned ve svém druhém utkání po dlouhé zdravotní pauze největší hvězdou kola. Nejproduktivnějšímu hráči Jaromíru Jágrovi se přitom dostalo v sezoně stejné cti jen dvakrát.

„Jestli bude trenér Eliáše potřebovat, tak to nebude určitě problém,“ říká hráčský agent Jaromír Henyš. „Konzultovali jsme už pojem závažných důvodů a výklad je takový, že bysme mohli třeba vyřadit hráče, který by nemohl čtrnáct dní před olympiádou hrát v NHL. A to zase z různých důvodů,“ nabízí Urban jednu z možností.

Zranění se fingovat nedá...
Jak to ale provést v praxi? Je možné, aby vedení týmu donutilo některého hokejistu fingovat zranění, nemoc nebo se vzdát reprezentace? „Případů, kdy byl eliminován nominovaný hráč, je v českém hokeji víc než dost. Nepřineslo to ale nic dobrého,“ vzpomíná trenér mistrů světa z roku 1996 Luděk Bukač.

Uznávaný odborník by proto za Eliáše zřejmě neloboval. „Nemůžeme soudit podle dvou zápasů, do olympiády je ještě daleko. Kdyby navíc někdo někoho přemlouval, aby se vzdal nominace, tak by šlo o velký zásah do psychiky celého týmu,“ vysvětluje Bukač. 

„Záleží na tom, jak se Hadamczik domluví s Eliášem. Další věcí pak je komunikace s ostatními,“ přemýšlí Augusta. „Zranění se samozřejmě fingovat nedá. V Salt Lake City jsme ale chtěli dodatečně povolat brankáře Turka. U někoho se objevila viróza, takže nemohl hrát... Pak jsme se ale rozhodli, že radši nic měnit nebudeme,“ prozrazuje Augusta zákulisní možnosti.

Podle Bukače neudělal Hadamczik chybu, když nezariskoval a Eliáše opominul. „Neměl k dispozici žádné jiné řešení. Nevěděl, jestli Patrik vůbec začne hrát,“ zastává se reprezentačního trenéra. „Patrik to bral, jak to je... Určitě nebyl uražený. V tu chvíli pro něj nominace nebyla důležitá, soustředil se na NHL,“ tvrdí Eliášův agent Martin Stloukal. Dvojnásobný vítěz Stanley Cupu by však týmu slušel. „Jsou to nepříjemné věci, ale trenér je někdy musí dělat,“ říká Augusta.

Autor: