130 let

Eva Samková | foto: Czech SBX Team

Rozhodnuto, Samková kvůli zlomeným kotníkům na olympiádě definitivně závodit nebude

Sport
  •   11:21
I přes zlomeninu kotníků, kterou si přivodila v polovině prosince, věřila, že se dá brzy do pořádku. Že bude moci odletět na olympijské hry do Pekingu. To se však české snowboardcrossařce Evě Samkové nevyplnilo a na startu sportovního svátku se nepředstaví.

„Rozhodnutí nejet do Pekingu bylo těžké, ale správné. Teď se soustředím na to, abych se uzdravila a fungovala dál. Zahojím se a vrátím se zpátky,“ uvedla Samková v tiskové zprávě.

Samková měla v Pekingu patřit k největším českým nadějím. Po zlatě ze Soči 2014 a bronzu z Pchjongčchangu toužila oslavit další olympijskou medaili.

V prosinci však její sen utržil tvrdou ránu. Při závodech smíšených týmů v Montafonu při cílovém manévru upadla a následné vyšetření odhalilo: zlomené oba kotníky.

Snowboardcrossařka Eva Samková vítězí na trati v čínském Secret Garden.

I přes to však osmadvacetiletá Češka neztrácela naději. „Mám kolem sebe nejlepší tým. Jdu den po dni a uvidím, jak to bude,“ líčila.

A šéf olympijské mise Martin Doktor povídal: „Rozhodnutí je na Evě a jejích lékařích, kteří řeknou, zda může či nemůže jet. Když ji uschopní, my to budeme respektovat, protože v nominaci Evu máme. Stejně tak budeme respektovat i její případné rozhodnutí neúčastnit se.“

Nyní už je jasné, že hry nestihne.

„Eva i všichni kolem ní se maximálně snažili, aby mohla závodit. Její zranění jsou však rozsáhlá a start na olympijských hrách by pro ni v současné době byl příliš velkým rizikem,“ řekl člen lékařského konzilia doktor Jiří Dostal z Centra sportovní medicíny.

Česká výprava tak přišla o jednu ze svých největších nadějí. Samková i v letošním ročníku potvrzovala skvělou formu. „Na začátku sezony se mi jezdilo dobře,“ uznala.

Vyhrála závod Světového poháru na budoucím olympijském svahu v Číně a v Montafonu skončila v individuálním klání pátá. Potom ale přišel pád.

TŘETÍ V KOREJI. Eva Samková slaví s českou vlajkou bronzovou olympijskou medaili ze snowboardcrossu. (16. února 2018)

Její neúčast pochopitelně považuje za ztrátu i Jiří Kejval, předseda Českého olympijského výboru. „Nejen proto, že Eva patřila mezi horké kandidáty na olympijské medaile, ale také proto, že je skvělý parťák, který perfektně tmelí tým,“ uvedl. „Její přítomnost na olympiádě pomáhala motivovat i ostatní sportovce. Ale nevěšíme hlavu, jak říkal Evin trenér, právě začala příprava na olympijské hry v Cortině a Miláně.“

Samková doufá, že se na svahy v budoucnu vrátí v bývalé formě. Kouč Marek Jelínek nastínil, že se nyní rehabilitace trochu zklidní a vrátí se do méně aktivního režimu. Na prkno by se měla postavit v závěru sezony.

„Závodů se účastnit zatím nebude, jízda na sjezdovce nebo v lehké snowboardcrossové trati by se ale dala na jaře stihnout,“ řekl trenér Jelínek.

Autor: kou