130 let
NBA už zase baví diváky. Hvězdu LA Lakers Kobeho Bryanta (v bílém) nepustil ke koši Joakim Noah z Chicaga.

NBA už zase baví diváky. Hvězdu LA Lakers Kobeho Bryanta (v bílém) nepustil ke koši Joakim Noah z Chicaga. | foto: Reuters

Fanoušci se konečně dočkali. NBA je zpět

Sport
  •   20:00
LOS ANGELES (od spolupracovníka LN v USA) - Jedna z největších sportovních atrakcí severoamerického kontinentu se s dvouměsíčním zpožděním probudila opět k životu. Po výluce, během níž se hráči s vlastníky dohadovali o podobě nové kolektivní smlouvy, se na první svátek vánoční naplno rozjel kolotoč basketbalové NBA.

Absenci basketbalu pocítili hlavně fanoušci v kalifornském Los Angeles, kde sídlí hned dva týmy NBA – Lakers a Clippers – a kde hokejová NHL hraje jednoznačně druhé housle. Navíc Lakers, a to nejen díky svým pěti titulům NBA od roku 2000, se po řadu let těší až nepřiměřené pozornosti místních médií i fanoušků včetně řady světoznámých hollywoodských celebrit.

O to více si v Los Angeles ulevili, když se jejich Lakers v neděli vrátili na palubovku Staples Centra k sezoně zkrácené o 16 zápasů. Místní odborníci považují vlastníky klubů za vítěze dlouhé přetahované. Hráči se skřípěním zubů přišli o sedm procent výdělků, nově si rozdělí s kluby veškeré příjmy rovným dílem. Nakonec se ale ubránili pevně stanoveným platovým stropům, i když možná jen díky tomu, že všichni už měli dost vyjednávání.

Vedení ligy ustoupilo, neboť nechtělo přijít o již dlouho naplánované vánoční show v největších městech NBA. New York se měl utkat s Bostonem, Dallas v repríze loňského finále s Miami a Chicago s nejlepším hráčem uplynulé sezony Derrickem Rosem právě na palubovce Lakers v čele s Kobem Bryantem. Tyto zápasy bývají přenášeny celoamerickým kanálem ABC, což s sebou nese nesrovnatelně vyšší příjmy z reklam.

České fanoušky začne NBA zajímat až po uzdravení Veselého

A to se také stalo. Zápas Lakers proti Chicagu za netradičně teplého počasí 25 stupňů nad nulou byl velkou oslavou basketbalu. Odstartoval ho projev kapitána domácích a předsedy hráčské asociace Dereka Fischera, který poděkoval fanouškům za podporu a za pochopení. Následně obdrželo 24 studentů jedné z místních problematických středních škol nové basketbalové boty jako vánoční dárek od každého z hráčů obou týmů.

Téma Vánoc bylo přítomné po celé hale, od ozdobených stromečků v jednotlivých patrech až po koledy během oddechových časů, na které tančily místní roztleskávačky, oblečené do fialových šatů se stříbrnými ozdobami.

Samotné utkání vyvrátilo obavy odborníků o špatné kvalitě soutěže způsobené výlukou. Lakers předvedli skvělý výkon. A to i přesto, že jim věřil málokdo. Před sezonou totiž nijak neposílili a naopak přišli o několik velkých jmen v sestavě v čele s legendárním koučem Philem Jacksonem.

Domácí ale výborně bránili i stříleli z dálky a ještě čtyři minuty před koncem vedli o jedenáct bodů. Vyrovnané utkání však přesto nakonec urvali hosté, když jejich nejlepší hráč Rose rozhodl krásnou střelou čtyři vteřiny před koncem o výhře 88:87.

Pro českého fanouška ale NBA začne až v době, kdy na palubovku v dresu Washingtonu naskočí šestka letošního draftu Jan Veselý. Ten zatím bojuje s problémy s kyčlí.

Autor: