130 let

Alois Hadamczik | foto: Hynek Glos, Lidové noviny

Hadamczik si vybral nové asistenty

Sport
  •   12:46
Praha - Novými asistenty trenéra Aloise Hadamczika u české hokejové reprezentace budou dosavadní kouč Liberce Josef Paleček a bývalý úspěšný obránce František Musil.
Nová dvojice nahradí Ondřeje Weissmanna a Mojmíra Trličíka, kteří u mužstva skončili po olympijských hrách v Turíně, kde český tým získal bronzové medaile.

Dvojici nových spolupracovníků si Hadamczik vybal sám a sdělil ji předsedovi Českého svazu ledního hokeje Vratislavu Kulhánkovi a šéfovi reprezentačního úseku Vladimíru Růžičkovi již ve čtvrtek. "My jsme to vzali jen na vědomí. Přesně, jak jsme se dohodli na výkonném výboru," řekl Kulhánek ČTK.

První akcí nového trenérského trojlístku bude dvojice přípravných zápasů proti Slovensku, které se uskuteční 19. dubna v Ostravě a o den později v Žilině. Poté budou následovat Švédské hokejové hry a zápas o konečné umístění v Euro Hockey Tour, které jsou na programu od 27. dubna do 1. května ve Stockholmu.

Musil i Paleček shodně přiznali, že je nabídka od Hadamczika překvapila. "Byl jsem rád, velice mě to potěšilo. Taková věc se nestává každý den. Je to pochopitelně další krok v mé trenérské kariéře," řekl Paleček internetovému serveru hokej.cz. Po nečekaném vyřazení Liberce ve čtvrtfinále play off extraligy měl už sice na duben jiné plány, ale nakonec
je změnil. "Manželka naštvaná nebyla. Chápe to," uvedl.

Obdobně na tom byl i Musil, jenž zase musel požádat o svolení vedení zámořského Edmontonu, pro které pracuje jako skaut. "Hovořil jsem o tom s generálním manažerem Kevinem Lowem, mým nadřízeným. Vyšel mi vstříc, neměl námitky," řekl Musil internetovému serveru českého hokeje.

Nabídku a následné angažmá bere jako velkou čest. Zatímco šestapadesátiletý Paleček má za sebou dlouhou trenérskou kariéru, Musil působil pouze sporadicky u mládežnických týmů. Obavy z nové role ale nemá. "Je to něco nového, mám zdravý respekt. Samozřejmě. Ale že bych se bál? Tak to ne.

Pokud bych vnímal jakékoli pochybnosti, nešel bych do toho," uvedl světový šampion z roku 1985, který dlouho působil v zámořské NHL. Momentálně ale žije na Vysočině. Hlavní akcí trojice Hadamczik, Paleček, Musil bude světový šampionát v Lotyšsku, na kterém bude Česká republika obhajovat zlaté medaile z Vídně.
Autoři: Lidovky.cz, ČTK