130 let

Dominik Hašek | foto: ČTK

Hašek pokračuje. Dohodl se s Detroitem

Sport
  •   18:42
DETROIT - Dominik Hašek se dohodl na angažmá v Detroitu, se kterým v roce 2002 získal Stanleyův pohár. Jednačtyřicetiletý brankář podepsal podle dnešní informace agentury AP s vedením Red Wings roční smlouvu.

V minulé sezoně chytal Hašek v Ottawě. Vedení Senators ale dalo pro příští ročník přednost Švýcaru Martinu Gerberovi z Caroliny.

Hašek druhou polovinu uplynulé sezony ze zdravotních důvodů vynechal. Na olympiádě v Turíně si hned v prvním zápasu poranil úpon stehenního svalu a do NHL už nezasáhl. Ottawa tak musela v závěru základní části i v následném play off spoléhat na méně zkušeného Raye Emeryho.

Hašek přiznal, že rozhodnutí vedení kanadského klubu čekal, ale přesto si přál v Ottawě pokračovat a dovést klub k zisku Stanleyova poháru. S tímto cílem jej totiž Senátoři v roce 2004 angažovali. O první sezonu ale Hašek přišel kvůli výluce kanadsko-americké soutěže, o rozhodující část následujícího ročníku ho poté připravilo zranění.

Přestože pětinásobný vítěz Zlaté hokejky pro nejlepšího českého hokejistu roku prohlašoval, že v aktivní kariéře bude pokračovat pouze v Ottawě, vše se změnilo poté, co se v zámoří začalo mluvit o jeho možném angažmá v Detroitu. Právě tam se Hašek před čtyřmi lety radoval ze zisku Stanleyova poháru.

Hlavním adeptem na post jedničky Red Wings byl sice Ed Belfour, ten se ale rozhodl dát přednost nabídce Floridy. Tím uvolnil Haškovi, s kterým v minulosti soupeřil o prestižní ceny i o post klubové jedničky, cestu do branky Detroitu. Český gólman tak bude mít šanci navázat na čtrnáct sezon v NHL a bude moci usilovat o svou sedmou Vezinovu trofej pro nejlepšího brankáře zámořské soutěže.

Autor: