130 let

Aleš Hemský v reprezentačním dresu inline hokejistů | foto: ČTK

Doporučujeme

Růžičku odmítl, ale MS na inlinech Hemský hrál. Špaček: Jsem překvapený

Sport
  •   6:00
PARDUBICE/PRAHA - Před měsícem se svezl v omluvenkové vlně ze zámoří a z účasti na mistrovství světa v ledním hokeji se trenéru Vladimíru Růžičkovi omluvil. Národní tým na domácím šampionátu v inline hokeji však útočník Aleš Hemský posílil, v pátek se rozloučil s pardubickým publikem výhrou v boji o páté místo. "Nebudu lhát, hodně mě to překvapilo," přiznal serveru Lidovky.cz Růžičkův asistent Jaroslav Špaček.

Hemský se ze šampionátu v Bělorusku omluvil s tím, že se zatím v Ottawě nedohodl na novém kontraktu. Nechtěl riskovat možné zranění, které by mu námluvy s klubem mohlo zkomplikovat. Nic, z čeho by fanoušci ani trenér jásali.

Růžička však tehdy zklamání z Hemského vzkazu přešel bez větších komentářů, více jej totiž zarazilo odmítnutí mladších hráčů. V návaznosti na odřeknutí účasti tria z Tampy Bay Ondřeje Paláta, Radko Gudase a Andreje Šustra dokonce upozornil, že se jejich gesto může projevit při rozhodování o nominaci na světový šampionát 2015 v Praze, o nějž bude jistě větší zájem než o letošní v Bělorusku.

Špaček: Hemského omluvu jsme celkem pochopili

Asistent reprezentačního trenéra Jaroslav Špaček

Starších hráčů se spíše zastal. "Už mají něco za sebou. Jsou obouchaní, vytížení v klubech. To je třeba příklad 'Židly' (Marka Židlického). Hlavně on v minulosti jel na každou akci," uvedl před cestou do Minsku Růžička.

"Aleš (Hemský) se nám omluvil s tím, že se chce v létě poprat o novou smlouvu. My jsme to celkem pochopili, ale teď jsem osobně docela překvapenej," neskrývá smíšené pocity z Hemského účasti na pardubickém šampionátu v inline hokeji Špaček.

To bych nemohl dělat nic, brání se Hemský

Hemský srovnání obou akcí zcela odmítá. "Jestli to někdo takhle bere, je to směšné," reagoval v deníku Sport na reakce mnoha fanoušků, kteří své překvapení demonstrovali ještě hlasitěji než Špaček. "Nedá se to vůbec srovnávat. Inline je nekontaktní, to bych už fakt mohl jen sedět doma a nedělat nic, nemohl bych ani trénovat. Jo, v obou případech jde o mistrovství světa, ale je to něco úplně jiného. Inline hraju od dvanácti let každý rok," hájil se 30letý útočník, jehož otec českou inlinovou reprezentaci trénuje.

Aleš Hemský v dresu Ottawy...

...a v Soči, kde slaví gól proti USA

Špaček si zatím netroufá soudit, zda bude mít celá záležitost vliv na Hemského případnou účast za rok v Praze. O jeho choulostivém rozhodnutí si však myslí své. "Je to jeho věc, jestli chce jet na mistrovství světa, nebo ne. Já si myslím, že se člověk může zranit kdekoliv. Možná na těch inlinech to může být ještě horší, protože je to zase jiný pohyb než na ledě. Ale to si Aleš musí rozmyslet sám."

Hokejisté na MS v inline hokeji

Inline hokejisté slaví titul mistrů světa, Karel Rachůnek druhý zprava.

Hemský není zdaleka ojedinělým případem profesionála z ledu, který se "kolečkového" šampionátu zúčastnil. Mezi tradiční opory reprezentace patřil například obránce Karel Rachůnek. Ten v roce 2011 pomáhal jako jeden z tahounů vybojovat titul mistrů světa měsíc poté, co získal v Bratislavě bronz v ledním hokeji. V září téhož roku pak zahynul při tragické nehodě v Jaroslavli.

MS v inline hokeji IIHF v Pardubicích - páteční duely:

  • Semifinále: Finsko - Švédsko 4:2 (0:0, 1:0, 2:0, 1:2), Kanada - USA 6:5 sn (2:2, 1:1, 1:2, 1:0 - 0:0)
  • O 5. - 8. místo: Česko - Británie 6:1 (1:0, 3:0, 1:0, 1:1)
    Branky: 11. Šenkeřík, 17. Kubica, 18. Vozdecký, 18. Cik, 28. Šebek, 37. Šimo - 47. Finney. Česko obsadilo konečné 5. místo.

Pavel Strýček před britskou brankou.

Autor: Martin Křížek