130 let

Justine Heninová-Hardennová | foto: Francois Mori, ČTK

Heninová vyhrála US Open

Sport
  •   10:15
New York - Belgická tenistka Justine Heninová vyhrála ženskou dvouhru na US Open. V dnešním finále posledního grandslamu roku porazila světová jednička 6:1 a 6:3 čtvrtou nasazenou Světlanu Kuzněcovovou z Ruska a získala sedmý grandslamový titul v kariéře.
Pětadvacetiletá Belgičanka Justine Heninová se po druhém triumfu na US Open dostala v počtu grandslamových vavřínů již na číslo sedm. Kromě čtyř prvenství z oblíbené antuky v Paříži má i jedno z Melbourne. K úplné spokojenosti chybí světové tenisové jedničce pouze výhra z Wimbledonu, kde letos podlehla v semifinále překvapivě Francouzce Marion Bartoliové.

Za poslední dvě sezony hrála Heninová šestkrát v grandslamovém finále, chyběla pouze v tom letošním ve Wimbledonu a v Melbourne. V lednu právě prožívala krizi v osobním životě, která vyvrcholila rozchodem s manželem Pierrem-Yvesem Hardennem, a tak do Austrálie vůbec nepřicestovala.

Jakmile se ale v únoru vrátila na kurty, byla to opět ta energická Belgičanka, jejíž bekhend jednoruč obdivují tenisoví odborníci. "Lepší nemá na světě žádná jiná žena ani muž," složil jí před časem poklonu John McEnroe. Během krátkého období stihla vyhrát turnaje v Dubaji, Dauhá a Varšavě. Úspěšný návrat korunovala ziskem čtvrtého titulu na Roland Garros i dalšími turnajovými výhrami v Eastbourne a Torontu. V březnu se rovněž vrátila na post světové jedničky.

Křehká Valonka, která si tenisem vydělala přes sedmnáct milionů dolarů, poslouchá Céline Dionovou a ráda chodí do kina či na koncerty. Je o ní známo, že mezi výměnami z pověrčivosti nešlape na čáry. Olympijské zlato oslavila seskokem s padákem, což si velice oblíbila.
Autor: ČTK