130 let

Justine Heninová-Hardennová | foto: Francois Mori, ČTK

Heninová zakončí rok jako světová jednička

Sport
  •   17:41
MADRID - Belgická tenistka Justine Heninová-Hardenneová zakončí letošní rok na prvním místě světového žebříčku WTA. Rozhodlo o tom její dnešní vítězství v semifinále Turnaje mistryň v Madridu, kde porazila Rusku Marii Šarapovovou 6:2 a 7:6. Heninová se na tenisový trůn vrací po dvou letech, naposledy světovému pořadí kralovala v září 2004.

Před semifinálovým zápasem měly obě soupeřky šanci stát se světovou jedničkou, Šarapovová ale potřebovala vyhrát dnes i v nedělním finále. Do utkání vstoupila mnohem lépe Heninová, která v prvním setu pestrou hrou prakticky nepustila Rusku do hry. Díky výbornému returnu se téměř pokaždé prosazovala po druhém podání ruské soupeřky a za půl hodiny vyhrála 6:2.

Ve druhé sadě se devatenáctiletá rodačka ze Sibiře oklepala a začala ukazovat záblesky hry, díky níž triumfovala na grandslamovém US Open a ve skupině Turnaje mistrů neztratila ani set. Klíčové okamžiky však lépe zvládala zkušenější Belgičanka, která v osmé hře proměnila brejkbol a podávala na vítězství v zápase.

Šarapovová hrozbu konce ještě odvrátila a vynutila si zkrácenou hru, v níž dokázala vyrovnat z 1:4 na 4:4. Pak se ale dopustila dvou ze svých celkem 34 nevynucených chyb a darovala soupeřce mečboly. Ten druhý čtyřiadvacetiletá Belgičanka proměnila a po devatenácti zápasech ukončila vítěznou sérii mladé Rusky.

Trojnásobná vítězka Roland Garros poprvé v kariéře postoupila do finále Turnaje mistryň. Sezonu na postu světové jedničky zakončí už podruhé v životě, poprvé se jí to podařilo před třemi lety. Pak ji však trápily vleklé zdravotní problémy a v září 2004 z prvního místa spadla.

Bezprostředně po zápase neskrývala nadšení. "Je to úžasné, jsem šťastná. Potěšil mě způsob, jakým jsem se dnes vyrovnala s tím tlakem," řekla Heninová, která však rozhodně neztratila motivaci. "Sezona ještě neskončila. Jsem jednička, ale pořád chci tenhle turnaj vyhrát."

Autor: