130 let
Bývalý hokejista Jaroslav Holík dostal hlavní cenu Českého klubu fair play za rok 2011 za celoživotní postoj

Bývalý hokejista Jaroslav Holík dostal hlavní cenu Českého klubu fair play za rok 2011 za celoživotní postoj | foto: ČTK

Hlavní ceny fair play získali Holík a jachtař Korytář

Sport
  •   13:07aktualizováno  14:59
PRAHA - Bývalý hokejový reprezentant a trenér Jaroslav Holík se stal držitelem hlavní ceny Českého klubu fair play. Devětašedesátiletý mistr světa z roku 1972 a kouč juniorských světových šampionů byl oceněn za svůj celoživotní postoj.

Hlavní cenu za čin fair play v uplynulém roce na slavnostním vyhlášení v Praze převzal jachtař Jaroslav Korytář, jenž se svou posádkou při regatě ve Splitu zachránil za dramatických okolností osm soupeřů z lodě, která se v silném větru převrátila. Zároveň byl nominován na mezinárodní cenu fair play.

Zapojte se do diskuze! Nově přes SMS

Holík, dlouholetá vůdčí osobnost československé reprezentace i jihlavské Dukly, s níž sedmkrát vyhrál ligu, proslul zodpovědným přístupem ke každému zápasu. Klub fair play ho ocenil za to, že dokázal hrát tvrdě a nesmlouvavě, ale zároveň neopouštěl zásady sportovní cti, v čemž se nezměnil ani po přechodu na trenérskou dráhu.

"V mých letech mě dost bere, když vidím, za co jsou tady ti mladí odměňovaní, mnohdy se to člověk ani nedočte v novinách," prohlásil Holík na adresu ostatních vyznamenaných. "Přál bych si jen, aby takových činů fair play bylo co možná nejvíc a hned odmlada, ani nemusí být odměňované, ale ať jich je co nejvíc," doplnil Holík.

Ocenění si vážil. "Vzalo mě to hodně, což je možná i tím, že člověku je sedmdesát, ale je opravdu úžasné vidět, co třeba malé děti udělají a zvládnou, když naproti tomu vidíme, co mají třeba politici za morálku," porovnával Holík a připomněl tak činy fair play oceněných dětí.

Věří také, že úctu k soupeřům i cítění pro fair play lze v člověku vypěstovat a ovlivnit. "Myslím, že všechno to vychází z rodiny a výchovy. Květa Pecková (předsedkyně Českého klubu fair play) tady zmínila učitele a další, kteří by mohli děti ovlivňovat, ale myslím, že když přijde někdo nevychovaný z rodiny, tak už mu nikdo nepomůže, ani učitelé a trenéři," uvedl Holík.

Jachtař Jaroslav Korytář a jeho syn Václav (vlevo) dostali z rukou předsedy Českého olympijského výboru Milana Jiráska (vpravo) hlavní cenu Českého klubu fair play za rok 2011

Fanoušci si ho pamatují i jako jednoho z hráčů, kteří si na mistrovství světa v roce 1969 na protest proti invazi armád Varšavské smlouvy přelepili v zápasech se Sovětským svazem hvězdu na dresu a nepodali soupeři ruku. Další nepříjemnosti pro něj v 80. letech znamenala emigrace dcery Andrey, kvůli níž byl propuštěn z armády. V loňském roce pak musel podstoupit další těžkou životní zkoušku po amputaci nohy.

Další ceny od klubu fair play obdrželi fotbalisté Marek Kulič, Petr Mikolanda, Zdeněk Ondrášek, Tomáš Vaclík a Petr Čech, jenž v barážové odvetě s Černou Horou přiznal teč, která pro soupeře znamenala rohový kop. Oceněni byli také cyklista Michal Figura, orientační běžec Tomáš Kubelka, šachista David Navara a hokejisté Michal Mikeska, Marek Malík, Radek Dlouhý, David Nedorost a Jiří Dopita, který od ČKFP obdržel již třetí ocenění.

Autor: ČTK