130 let

Button u špatných mechaniků. | foto: www.youtube.com

Doporučujeme

Hlupák Button. Exmistr světa zajel do boxů Red Bullu

Sport
  •   11:00
ŠANGHAJ - Jeho chyba se stala internetovým hitem a ještě dlouho mu bude připomínána. Exmistr světa formule 1 Jenson Button totiž udělal v nedělním třetím závodě sezony chybu, která se nevidí ani v nižších formulových soutěžích. Natož pak od jednoho z nejzkušenějších závodníků ve světě královny motorismu. Ve 13. kole se britský pilot spletl při výměně pneumatik.

Inženýři McLarenu jen nevěřícně koukali na obrazovku, mechanici "stříbrných šípů" přemýšleli, jaký fórek to zase britský pilot na ně vymyslel. A fanoušci i komentátoři nedělního třetího závodu formule 1 v letošní sezóně v Číně se jen potutelně usmívali.

Exšampion a jezdec McLarenu Jenson Button totiž vjel ze druhé pozice ve třináctém kole do boxů na výměnu pneumatik. Na zádech si vezl mistra světa z Red Bullu Sebastiana Vettela. Až do této chvíle se nic neobvyklého nestalo...

Jenže za pár okamžiků zatočil Button k prvním mechanikům, kteří čekali na jezdce. Jako kdyby zapomněl, že již není mistrem světa a tak toto výsadní místo v boxové uličce náleží Red Bullům. "Kouknul jsem se na volant, podíval se zpět a najednou vidím, že stojím jinde, než bych měl," kroutil po závodě hlavou jedenatřicetiletý Brit.

CHYBA BUTTONA V BOXECH

Ještě štěstí, že se nespletli i mechanici britsko-rakouské stáje a nezačali měnit Buttonovi pneumatiky. Naopak nezvaného hosta vyháněli pryč. "Omlouvám se Sebastianovi, naštěstí na mém výsledku v závodě to nic změnit nemohlo," kál se po závodě Button, kterého i díky nevídané chybě ještě při této zastávce v boxech německý pilot předjel.

Vettel nakonec závod dokončil na druhé pozici, smolař Button čtvrtý. "Celou dobu jsem si říkal: panebože, nemůžu uvěřit, že jsem to udělal," pousmál se nakonec nad svým kouskem britský elegán. Ten se teď může přichystat na nejeden vtípek od svých kolegů.

Jako první přispěchal s rýpnutím do Buttona šéf Red Bullu Chris Horner. "Asi je tak nedočkavý jezdit za Red Bull, že zastavil u nás," řekl s úsměvem osmatřicetiletý Brit. Rozhodně to nebyl poslední fórek na Buttonův účet.

Autor: Antonín Vavrda