130 let

Nepostradatelný. Pavel Kubina (vlevo) patří k nejlepším obráncům NHL, vzdát se jeho účasti na olympiádě v Turíně proto nemíní ani kouč národního týmu Alois Hadamczik. | foto: AFP

Hokejem zmítá válka o Kubinu

Sport
  •   12:40
PRAHA - V nekompromisního vymahače dluhů se změnil Český svaz ledního hokeje. „Pavel Kubina uhradí do 10. prosince pokutu 200 000 korun nebo se dohodne na způsobu její úhrady. Pokud ne, tak nebude s největší pravděpodobností reprezentovat,“ formuloval oficiální stanovisko svazu generální sekretář Martin Urban.

Jméno vítěze Stanley Cupu z Tampy a mistra světa z Vídně přitom figuruje v širší nominaci na olympijské hry, kterou včera odtajnil trenér Alois Hadamczik. „Pro mě je to hokejista, který do nominace patří. Zbytek musí vyřešit někdo jiný,“ krčil kouč rameny a dodal, že věří, že v kauze klíčového obránce národního týmu zvítězí zdravý rozum.

Hadamczik představil šedesát šest hráčů, kteří dostanou šanci poprat se o olympijskou účast. Do 20. prosince musí oznámit konečnou nominaci patnácti hráčů a dvou brankářů a do 15. ledna určit definitivní podobu českého výběru.

„Zhruba o třech pětkách mám už jasno,“ oznámil. Do jeho plánů však zasáhl čtvrteční výkonný výbor ČSLH. Ten se začal na popud Asociace profesionálních klubů (APK) zabývat Kubinovým vyjádřením z play off o „podplaceném“ sudím Bolinovi a dosud neuhrazeným finančním postihem.

„Výkonný výbor by měl zabezpečit, aby nás mohli reprezentovat ti nejlepší. Kubinův prohřešek se vztahuje k extralize, neudělal žádnou ostudu na mezinárodní scéně,“ trval na svém Hadamczik. 

Širší nominace na OH

BRANKÁŘI: Čechmánek (K. Vary), Hašek (Ottawa), Hnilička (Liberec), Prusek (Columbus), Schwarz (Sparta), Turek (Č. Budějovice),Vokoun(Nashville),Trvaj(Znojmo),Salfický(Voskresensk).

OBRÁNCI:Barinka(Chicago),Fischer(Detroit),R. Hamrlík(Calgary),Hejda(Voskresensk), T. Kaberle (Toronto), F. Kaberle (Carolina), Klesla (Columbus), Kuba (Minnesota), Kubina (Tampa Bay), Malík (NY Rangers),Martínek(NYIslanders),Modrý (Atlanta), Rachůnek (Jaroslavl), Škoula (Dallas), Šlégr (Boston), Šmíd (Anaheim), Špaček(Chicago), Židlický(Nashville).

ÚTOČNÍCI: Balaštík (Columbus), Bednář (Slavia),Bonk,Bulis (obaMontreal), Burger (Vítkovice),Čajánek(St. Louis),Čaloun(Pardubice), Dopita (Znojmo), Dvořák (Edmonton),Eliáš(NewJersey),Erat(Nashville),Havlát (Ottawa), Hejduk (Colorado), Hemský (Edmonton), Hlaváč (Ženeva), Hrdina (Columbus), Hudler (Detroit), Chabada (Sparta),Jágr(NYRangers),Klepiš(Washington), Kotalík (Buffalo), Lang (Detroit), Marek (Sparta), Nedorost (Č. Budějovice), Olesz (Florida), Patera, M. Procházka (oba Kladno), Prospal (Tampa Bay), Průcha (NY Rangers), Reichel (Litvínov), Ručinský, M. Straka (oba NY Rangers), P. Sýkora (Anaheim), Varaďa (Ottawa), Vašíček (Carolina), Veselý (Č. Budějovice), Vlasák (Slavia), Vrbata (Carolina),Výborný(Columbus).

Černík: Jde o milion korun
Hvězda NHL nemíní pokutu uhradit, protože nesouhlasí s její výší. Považuje to za otázku principu. Svaz proto pověřil manažera reprezentace Zbyňka Kusého, aby obránce kontaktoval a osobně s ním promluvil.

„V Tampě budeme při listopadové inspekční cestě po zámoří dva dny,“ plánoval Kusý, který na inspekční cestu po kluzištích NHL vyrazí s trenérem Hadamczikem. „Měli to tedy otevřít před mistrovstvím světa. Pokud ale hrál ve Vídni, tak je to teď paradoxní situace,“ řekl František Černík, prezident klubu HC Vítkovice Steel, za který Kubina po dobu výluky NHL hrál.

Zasedání výkonného výboru bylo podle Martina Urbana hodně bouřlivé. Šéf APK Luboš Koželuh to však popřel. Načasování jednání vysvětlil tím, že všechno má svůj dojezd... „Pavel měl příležitost pokutu zaplatit,“ zdůraznil.

V případě, že by se Kubina chtěl do extraligy vrátit, přišel by podle Černíka o dalších 800 tisíc korun na ušlém platu. „Kvůli tomu, že součástí trestu je ještě distanc na patnáct extraligových zápasů, by Pavel přišel celkem o zhruba milion. Co provedl tak strašného, že by měl přijít o milion?“ připomínal Černík. „Hlavně, že extraliga pořád tvrdila, že žádný hokejový svaz nepotřebuje. Že si umí všechno vyřešit sama...,“ zlobil se.

Všichni věří, že nakonec dojde ke kompromisu. Jednou z možností je i uhrazení pokuty sponzorem. „Stát se může cokoli. Otázka je, jestli by si Pavel přál, aby to za něj někdo platil,“ tvrdil Černík.

Autoři: Lidové noviny