130 let

Rozhodčí - ilustrační foto | foto: AFP

Hrubé fauly můžou skončit u soudu

Sport
  •   18:12
BRNO - Hrubý faul a zranění protihráče mohou sportovci vynést trestní stíhání za ublížení na zdraví, rozhodl Nejvyšší soud.

"Při zranění je třeba individuálně posuzovat, jak k němu došlo a zda je možné viníka potrestat jen v rámci pravidel, či je třeba jej stíhat v rámci trestního práva," řekl mluvčí soudu Petr Knötig.

Zlomil nohu, dostal žlutou
Nejvyšší soud se zabýval čtyři roky starým utkáním regionálních týmů TJ Sokol Hoříněves a TJ Sokol Třebeš. Hráč Hoříněvse během něho způsobil protihráči tříštivou zlomeninu lýtka a přetrhl mu vaz v kotníku. Od rozhodčího za to dostal žlutou kartu.

Případ měl soudní dohru, když okresní soud v Hradci Králové loni uznal hráče vinným z nedbalostního ublížení na zdraví. Žádný trest mu však neuložil, protože neprokázal přímý úmysl protihráče vážně zranit. Příslušný paragraf umožňoval trest až dva roky vězení. Verdikt posléze potvrdil i krajský soud.

Hráč se hájil, že podobné zákroky a skluzy jsou ve fotbale běžné. Nešlo prý ani o významné vybočení z pravidel hry. Každá, kdo nastupuje do utkání, podle něj musí se zraněním počítat.

Proto hráč podal dovolání k Nejvyššímu soudu, které ho odmítl projednávat. "Soudy obou stupňů nemohly pominout především nepřiměřenost zákroku vzhledem k herní situaci, použití nepřiměřené síly, která nebyla potřebná k zákroku," uvedl trestní senát s předsedou Josefem Hendrychem.

Autoři: Lidovky.cz, ČTK
Témata: Hradec Králové