130 let

Cory Stillman (vlevo) a Rod Brind'Amour slaví čtvrtý gól v síti Buffala. | foto: AFP

Kaberle přispěl k výhře nad Buffalem

Sport
  •   7:28
RALEIGH - Český obránce František Kaberle se jedním gólem podílel na vítězství hokejistů Caroliny v druhém utkání finále Východní konference NHL proti Buffalu. Hurricanes v pondělí vyhráli 4:3 a srovnali stav série na 1:1.

Třetí zápas se hraje ve středu na ledě Sabres. Pondělnímu duelu jednoznačně dominovala Carolina. Svého soupeře přestřílela v poměru 35:19. Skóre zápasu Kaberle otevřel v 11. minutě střelou od modré čáry v přesilové hře při vyloučení svého krajana Aleše Kotalíka. Ten v poslední minutě úvodního dějství přihrál na vyrovnávací branku Thomasi Vankovi.

Ve druhé třetině však Hurricanes, v jejichž sestavě znovu chyběl útočník Josef Vašíček, předvedli útočnou smršť. Na střely vyhráli 16:4 a Ray Whitney dvěma góly získal pro svůj tým uklidňující vedení 3:1. "Po první třetině jsme si v šatně říkali, že nesmíme polevit v bruslení," podotkl Whitney. "Když se hýbeme a jenom nestojíme a nečekáme, co vymyslí soupeř, jsme daleko nebezpečnější."

Zřejmě klíčový okamžik zápasu se odehrál na začátku třetí třetiny. Po střele obránce Buffala Jaye McKeeho puk proskočil mezi betony brankáře Cama Warda a mířil za brankovou čáru. Veterán Glen Wesley však hbitě zareagoval, po hlavě se vrhl do branky a na poslední chvíli kotouč hokejkou vyškrábl. O pár minut později Justin Williams zvýšil na 4:1 a bylo rozhodnuto.

"Šlo prostě o instinkt," komentoval svůj odvážný obranný zákrok Wesley. "Byla klika, že jsem nestál přímo před naším brankářem, ale na straně a mohl jsem tam strčit hokejku." Wesleyho pohotovou reakci ocenil i spoluhráč Eric Staal. "Puk se klouzal do branky docela rychle. Byl to skvělý zákrok, přesně takový, jaké v play off potřebujete," dodala mladá hvězda.

"Soupeř byl dnes jednoznačně lepší. Prvních čtyřicet minut zápasu jsme předvedli asi nás nejhorší výkon v celém play off," zlobil se trenér Buffala Lindy Ruff. "Pokud chceme přes tohoto soupeře postoupit do finále, musíme zabrat a začít víc bojovat. Carolina má velmi dobrý tým, ale my umíme hrát daleko lépe," uvedl útočník Daniel Briere.

Výsledek:
Carolina - Buffalo 4:3 (1:1, 2:0, 1:2)

Branky: 27. a 33. Whitney, 11. F. Kaberle, 47. Justin Williams - 20. Vanek (Kotalík), 52. Drury, 60. Roy. Střely na branku: 35:19. Diváci: 18.730. Stav série 1:1.

Autor: ČTK