130 let
Korejští fotbalisté

Korejští fotbalisté | foto: Reuters

Korejci se mohou vyhnout vojně: stačí vyhrát bronz

Sport
  •   12:09
CARDIFF - Nejen zisk bronzové olympijské medaile bude pro korejské fotbalisty motivací v dnešním utkání o třetí místo v Cardiffu. Všichni hráči si totiž můžou případným vítězstvím nad asijským rivalem Japonskem vysloužit odpuštění povinné vojenské služby.

"Ano, je to tak. Když získáme bronzovou medaili, hráči dostanou výjimku," prohlásil trenér korejské reprezentace Hong Mjong-po. "Ale neměli bychom tomu přikládat příliš velký význam. Proti Japonsku by to nemělo být hlavní motivací, mnohem důležitější je hrát za svou zemi a pro fanoušky," citovala kouče agentura AFP.

Odpuštění vojny se bude hodit zejména útočníkovi Pak Čchu-jongovi. Hráč Arsenalu se totiž pokusil vyhnout službě získáním občanství v Monaku a v kvalifikaci mistrovství světa byl kvůli tomu vyřazen z reprezentace. Do olympijského výběru se dostal až poté, co se omluvil a slíbil, že na vojnu nastoupí.

Japonští fotbalisté mohou dnes večer získat druhou olympijskou medaili, na kterou navíc čekají 44 let od bronzu z Mexika v roce 1968. Naopak Korea si pod pěti kruhy zahraje o cenný kov úplně poprvé. V sobotním finále si o první zlato v historii zahrají Brazilci s Mexikem.

Autor: ČTK