130 let

Tomáš Staněk skončil ve finále na 10. místě. | foto: Reuters

Koulař Staněk skončil ve finále MS desátý, nejkvalitnější soutěž historie vyhrál Američan Kovacs

Sport
  •   20:55aktualizováno  21:53
Dauhá - Američan Joe Kovacs vyhrál na mistrovství světa v Dauhá nejkvalitnější koulařskou soutěž historie. Poslední pokus 22,91 m ho zařadil na třetí místo všech dob. Trojici medailistů dělil jediný centimetr. Tomáš Staněk obsadil desáté místo výkonem 20,79 m.

Vadlejch bude útočit na MS na medaili. V kvalifikaci přehodil bezpečně limit

Ve velkém stylu začal obhájce titulu Novozélanďan Tomas Walsh. Při prvním pokusu se přiblížil na deset centimetrů k magické hranici 23 metrů. 

Od roku 1990 nikdo takhle daleko kouli neposlal. Walsh všechny další pokusy přešlápl, ale málokdo pochyboval o jeho vítězství.

Jenže v poslední sérii se před něj o jeden centimetr dostal Kovacs, mistr světa z Pekingu v roce 2015. 

A vzápětí Walshův výkon přesně vyrovnal olympijský vítěz a lídr letošních tabulek Američan Ryan Crouser a posunul se před něj díky lepšímu druhému pokusu. 

Koulař Tomáš Staněk na halovém MS
Koulař Tomáš Staněk na halovém MS

Brazilec Darlan Romani zůstal bez medaile, přestože také překonal 22 a půl metru.

Staněk se nepřiblížil svým letošním nejlepším výkonům a zůstal před branami užšího finále. Dramatický závěr nevídané bitvy tak mohl sledovat jen jako divák a nad výkony těch nejlepších jen nevěřícně kroutil hlavou.

„Já jsem byl jak Alenka v říši divů, to jenom koukáte. Jak kdyby někdo vypnul gravitaci. Já jsem do přípravy dal maximum a možná jsem i trochu rád, že jsem tady nehodil maximum, protože by z toho stejně nic nebylo,“ uvedl Staněk.

„Jestli být pátý, šestý, devátý nebo desátý... Jako měl bych z toho výkonu radost, ale byl bych asi o to víc zklamaný, že bych hodil dobrý výkon, zrovna když všichni hodili naprostý nesmysl,“ komentoval dnešní soutěž.

Hassanová získala unikátní double

Sifan Hassanová z Nizozemska vyhrála běh na 1500 m s velkým náskokem v evropském rekordu 3:51,95 a po triumfu na 10.000 m získala unikátní double. Posledních šest set metrů bylo jejím velkým sólem.

Obhájkyně titulu Faith Kipyegonová z Keni, vracející se na dráhu po mateřské pauze, skončila druhá a Gudaf Tsegayová z Etiopie získala bronz. Na mistryni Evropy Lauru Muirovou z Velké Británie zbylo jen páté místo. 

Také běh na 5000 m vyhrála favoritka, Helen Obiriová z Keni zopakovala triumf z Londýna. Táhla startovní pole už od druhého kola a nikoho před sebe nepustila až do cíle, jímž proběhla v rekordu šampionátu 14:26,72.

Keňskou radost znásobila stříbrem Margaret Kipkemboiová. Němka Konstanze Klosterhalfenová však dokázala, že může až do finiše držet krok i s nejlepšími Afričankami, a doběhla si pro bronz.

Soutěž trojskokanek vyhrála stejně jako před dvěma lety v Londýně Yulimar Rojasová z Venezuely.

Letos jako jediná překonala 15 metrů a ve finále to předvedla hned dvakrát. Vítězný výkon 15,37 m byl jen čtyři centimetry za jejím letošním maximem.

Shanieku Rickettsovou z Jamajky porazila o 45 centimetrů. Olympijská vítězka Caterina Ibargüenová z Kolumbie proklouzla do užšího finále až z posledního místa, ale pak přece jen zabrala a vybojovala bronz.

Američané vyhráli štafetu v národním rekordu

Američtí sprinteři se poučili z chyb v pátečním semifinále, předávky tentokrát klaply perfektně a výsledkem bylo vítězství v národním rekordu 37,10 s a druhé místo v historických tabulkách na 4x100 m. 

Rychleji běhali jen Jamajčané v éře Usaina Bolta. Bez něj se v Dauhá nedostali ani do finále. Britské kvarteto na druhém místě vylepšilo vlastní evropský rekord o 11 setin časem 37,36.

Jamajské sprinterky získaly zlato ve štafetě na 4x100 m počtvrté z posledních šesti šampionátů a pokaždé při tom byla vítězka stovky Shelly-Ann Fraserová-Pryceová. 

Na poslední úsek nasadily trochu nečekaně bronzovou čtvrtkařku Shericku Jacksonovou a ta proběhla cílem s velkým náskokem v letošním nejlepším světovém čase 41,44.

Britská čtveřice skončila stejně jako před dvěma lety na druhém místě. Ústup z pozic amerických sprinterek potvrdil bronz, nejhorší výsledek od roku 2009, kdy nedokončily semifinále.

Autor: ČTK