130 let

Královská etapa prověřila síly jezdců. | foto: ČTK

Kreuziger: Těžší etapu jsem asi nejel

Sport
  •   21:29
PAŘÍŽ - Za nejtěžší etapu, kterou kdy jel, označil český cyklista Roman Kreuziger sedmnáctý díl Tour de France. Debutant na slavném závodu se ani v královské etapě zakončené vyhlášeným stoupáním do L’Alpe-d’Huez neztratil. Cílem projel jako jedenáctý s tříminutovou ztrátou na vítězného Španěla Carlose Sastreho a v celkové klasifikaci se posunul na 13. místo.

"Včera byla etapa těžká a dneska strašně těžká," řekl novinářům Kreuziger k poslednímu alpskému úseku. I když v závěru neudržel krok se skupinou favoritů, cítil se prý ke konci etapy lépe. "Potvrdilo se, že den volna mi nesedí. Je to zkušenost a budu se muset naučit ten den volna jinak rozložit," prohlásil dvaadvacetiletý jezdec.

V boji o bílý trikot pro nejlepšího mladého závodníka se posunul na druhé místo, na vedoucího Andyho Schlecka z Lucemburska však ztratil. K ještě větší spokojenosti Kreuzigrovi stále chybí etapové vítězství jeho stáje Liquigas, což by ve zbylých čtyřech dnech rád se svými spolujezdci ještě změnil.

"Pořád platí, že s Nibalim jsme ve stáji na stejné úrovni, ostatní se o nás starají stejně. Třeba zítra něco zkusíme, rád bych třeba někomu ze stáje pomohl, abychom vyhráli etapu. To nám chybí a strašně rádi bychom vítězství vybojovali. Ukázali jsme se v dobrém světle, ale ta výhra schází," prohlásil Kreuziger.

Po úterním trápení ve stoupání na nejvyšší bod letošní Tour Col du Galibier si dnešní výkon pochvaloval. "Určitě si myslím, že to dopadlo dobře. Malá krize mě potkala i ve stoupání na Col de la Croix de Fer, ale před vrcholem jsem se dotáhl na čelo závodu. V posledním kopci Sastre nastoupil a já si až do cíle jel svoji časovku," řekl Kreuziger s tím, že jel celý kopec sám, takže tříminutová ztráta není tak velká.

Za Andym Schleckem zaostává v kategorii do 25 let o necelé dvě minuty. "Jeho stáj CSC je neobyčejně silná, takže se bohužel asi budu muset spokojit s druhým místem. On je o rok starší, ale byl již druhý na Giru. Mám z něj respekt, ale jsme kamarádi. Štve mě, že dres má on, ale v současné situaci je lepší a zaslouží si jej," přiznal Kreuziger.

Autor: ČTK