Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Sport

Kubacki je třetím polským vítězem Turné čtyř můstků, Koudelka skončil třiadvacátý

Dawid Kubacki slaví vítězství na Turné čtyř můstků. foto: Reuters

Bischofshofen - Polský skokan na lyžích Dawid Kubacki slaví premiérový triumf na Turné čtyř můstků. Svěřenec českého kouče Michala Doležala završil bitvu o trofej v podobě zlatého orla výhrou v Bischofshofenu a stal se po Adamu Malyszovi a Kamilu Stochovi třetím polským vítězem prestižního klání.
  19:35

Nejlepší český reprezentant Roman Koudelka skončil v závodu třiadvacátý a v Turné si oproti loňskému pátému místu pohoršil na sedmnácté.

Kubacki kraloval Turné o více než dvacet bodů před norským překvapením Mariusem Lindvikem, třetí byl Němec Karl Geiger. Devětadvacetiletý Polák vstupoval do závěrečného dílu jako lídr a skvěle zvládl 1. kolo výkonem 143 metrů. Zisk trofeje potvrdil i nejdelším skokem druhého kola (140 m). Druhý v závodu skončil Geiger a třetí byl vítěz předchozích dvou závodů Lindvik.

„Jsem spokojený, že jsem udržel emoce a předvedl kvalitní skoky. Je to neuvěřitelné a nemůžu být šťastnější,“ řekl Kubacki televizní stanici Eurosport.

Kubacki v minulosti sbíral především týmové úspěchy. Loni už byl na Turné čtvrtý a poté se stal v Seefeldu mistrem světa na středním můstku. Nyní navázal na legendárního Malysze (2001) a Stocha (2017 a 2018).

Jediný český skokan v závodu Koudelka skočil v 1. kole 126 metrů. Sice o metr prohrál s domácím Janem Hörlem, ale měl lepší body za techniku i za vítr a postoupil, protože dohromady nasbíral o sedm desetin bodu více a byl sedmadvacátý. Ve druhém kole dolétl Koudelka na 131 metrů a polepšil si o tři místa.

Další tři čeští závodníci Viktor Polášek, Filip Sakala a Čestmír Kožíšek se mezi padesátku startujících nedostali z nedělní kvalifikace.

V čele Světového poháru zůstal Japonec Rjoju Kobajaši. Loňský vítěz Turné dokázal vyhrát na úvod v Oberstdorfu, ale pak se mu nedařilo a skončil celkově čtvrtý.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!